Få bort gult hår hemma!

By

Att färga håret hemma är ett risktagande då olika typer av hårfärger kommer att reagera olika på håret, beroende på hur skadat ditt hår är och vilken hårfärg du har att arbeta med som bas. Framförallt blekning av håret är väldigt knepigt att utföra på egen hand och det är vanligt förekommande att hela eller delar av håret får en gul underton som kan vara svårt att bli av med.

Har du färgat eller slingat ditt hår hemma och är missnöjd med undertonen i ditt hår? Då är denna artikel din räddare i nöden. Vi listar några enkla huskurer och behandlingar som du kan göra för att minska eller helt avlägsna den gula undertonen i ditt hår.

Glöm inte toner när du färgar håret

Många som väljer att bleka håret på hemmaplan, glömmer ofta att lägga på en toner efter färgningen. Det är detta som professionella frisörer avslutar färgningen med för att ta bort de gula undertonerna och få en kallare nyans på håret. Så glöm heller inte att addera detta steg när du färgar hemma!

Men en toner kommer också att gå ur håret efter ett tag. Så för att de gula undertonerna inte ska börja lysa igenom kan du också toppa upp toningen mellan frisörbesöken.

Hur håller man de gula undertonerna borta längre?

Det finns också några saker som du kan göra för att toningen ska ligga i håret längre. En sak som många ofta inte är medvetna om är att tvättning av håret inte bara tar fram de gula undertonerna i håret mer, men att det också sliter och torkar ut håret. Så försök att gå någon dag längre mellan schamponeringarna och du kommer att märka en avsevärd skillnad.

När du stylar ditt hår, skydda det med ett värmeskydd och återfukta håret ofta med inpackning eller olja för att färgen ska hållas kvar längre i ditt hår. En god hårdvårdsrutin kommer att göra underverk för hur gul underton du får i håret mellan färgningarna.

Använd silverschampo

Ett bra silverschampo kan hjälpa mycket för att ta bort gula undertoner i håret. Det är ingen mirakelkur och kommer inte att förvandla ojämnt hår eller hjälpa till att bleka håret. Men det kommer att göra stor skillnad i hur ditt hår upplevs och är utmärkt att använda mellan frisörbesöken för att bevara den kalla undertonen i håret.

Hur ofta kan man använda ett silverschampo?

Beroende på hur skadat ditt hår är och vilken typ av blond nyans du har i håret, ser rekommendationerna lite olika ut. Men ett silverschampo bör inte användas mer än varannan vecka. De ljusa partierna i håret kan nämligen suga upp de lila pigmenten om det används för ofta, vilket kan skapa en väldigt grå och trist underton på håret istället.

Du kommer att märka skillnad efter redan en tvättning med silverschampo, men det kommer att krävas några tillfällen för att du ska se verkligt resultat och för den kalla undertonen ska bevaras i håret.

Citronvatten som behandling

Ett populärt naturligt husmorsknep är att applicera citronvatten på ljust hår för att gula undertoner ska försvinna. Inte heller detta är en mirakelkur. Men om ditt hår är ganska slitet och du inte vill utsätta håret för mer slitage, är detta en behandling som du bör testa på. Citronvattnet kan läggas i håret som en inpackning och desto längre det lämnas i håret, desto mer effekt har det på hur tonerna i ditt färgade går förändras.

Behöver håret blekas ytterligare?

Men även de allra bästa knepen, uppljusande produkter eller kurer kan helt avlägsna gula fläckar eller undertoner i håret som är väldigt fläckigt. Du kan då behöva bleka håret ytterligare eller lägga i en toner i ditt hår för att hårfärgen ska bli jämnare, innan en faktiskt behandling eller silverschampo kan börja göra sitt.

Om din färgning hemma har gått väldigt galet, kan det också vara värt att besöka en frisör för att fixa till håret. Att färga håret kan ofta verka enklare än det faktiskt är och till skillnad från när du färgar håret på en professionell salong, är du inte alltid garanterad ett bra slutresultat. Det kan också krävas några omgångar, innan du får in rätta tekniken för att kunna bleka håret hemma på ett säkert sätt.

Undvik att bleka håret om ditt hår är slitet och redan skadat. Hårfärgen kommer att slita på ditt hår ytterligare och att applicera blekningsmedel på redan skadat hår kan också få hårstråna att gå av. Torrt och skadat hår kommer att påverka hur resultatet blir och det är också viktigt att du applicerar produkten på rätt sätt.

Men det allra viktigaste för att bevara din blonda nyans är att faktiskt ta hand om ditt hår. Använd bra och skonsamma produkter och glöm inte att tillföra fukt. Ett välmående hår kommer att se bättre ut och den blonda färgen kommer även att fästa bättre!