Allergitabletter vid pollenallergi – lindra symptomen!

By

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Allegra filmdragerade tabletter 120 mg2. Kestine filmdragerad tablett 10 mg, 30 st3. Clarityn Tabletter 10 mg
Allegra filmdragerade tabletter 120 mgKestine filmdragerad tablett 10 mg, 30 stClarityn Tabletter 10 mg
Se priset härSe priset härSe priset här

När våren och sommaren nalkas väcks naturen till liv igen, vilket för många medför glädje och förväntan. Dock är det också en tid då personer med pollenallergi kan uppleva besvär i form av rinnande och kliande ögon, nysningar, nästäppa och ibland även astmatiska problem. Pollenallergi, även känt som hösnuva, drabbar en stor del av befolkningen och kan påverka både vuxna och barns vardag negativt.

För att lindra symptomen associerade med pollenallergi vänder sig många till allergitabletter, en behandling som kan underlätta vardagen för allergikerna under de månader då pollenhalterna är som högst.

Vad är allergitabletter och hur fungerar de?

Allergitabletter tillhör gruppen antihistaminer, som motverkar effekten av histamin – ett ämne som kroppens immunförsvar producerar i samband med en allergisk reaktion.

När en person med pollenallergi kommer i kontakt med pollen, uppfattar kroppens immunförsvar dessa som ett hot och frisätter histamin. Det är denna frisättning av histamin som orsakar symptomen hos allergikern.

Genom att ta allergitabletter kan man minska kroppens reaktion på pollen och därmed även de obehagliga symptomen. Det är dock viktigt att komma ihåg att allergitabletter inte botar själva allergin utan de lindrar enbart symptomen.

Olika typer av allergitabletter

Det finns flera olika typer av allergitabletter på marknaden idag, och de kan delas in i två huvudgrupper: sedativa och icke-sedativa antihistaminer.

Sedativa antihistaminer är äldre och kan orsaka trötthet som en bieffekt, vilket kan påverka användarens förmåga att exempelvis köra bil eller hantera maskiner. Icke-sedativa antihistaminer å andra sidan, orsakar sällan denna bieffekt och anses därför mer lämpliga för daglig användning.

Det är viktigt att konsultera en läkare eller apotekspersonal för att hitta den typ av allergitablett som bäst passar ens egna behov och livsstil. Förutom tabletter finns även andra former av antihistaminer, såsom nässprayer och ögondroppar.

Dessa kan vara effektiva för att rikta in sig på specifika symtom som nästäppa eller irriterade ögon. Kombinationen av olika typer av allergipreparat kan ge en bättre övergripande symptomlindring.

Topp 3 allergitabletter

1. Allegra filmdragerade tabletter 120 mg

  • Allergitabletter vid pollen
  • För vuxna och ungdomar över 12 år
  • Lindrar symtomen effektivt

Allegra är receptfria antihistamintabletter och används för att lindra symtomen vid säsongsbunden allergi. Allegra hjälper vid symtom som nysningar, kliande, rinnande eller täppt näsa och kliande, röda och vattniga ögon.

Tabletterna innehåller fexofenadin och kan användas av vuxna och barn från 12 år. De börjar verka inom en timme och effekten kvarstår i 24 timmar. Allegra påverkar inte det centrala nervsystemet (CNS) och orsakar därför inte mer dåsighet än placebo.

2. Kestine filmdragerad tablett 10 mg, 30 st

  • Vid tillfällig allergi
  • Verkningssätt: Antihistamin
  • 30 tabletter

Kestine är ett effektivt läkemedel för tillfällig lindring av olika typer av allergiska besvär. Varje tablett innehåller 10 mg av den aktiva ingrediensen och är filmdragerad för enkel och bekväm konsumtion.

Denna förpackning innehåller totalt 30 tabletter, vilket ger tillräckligt med doser för att hantera allergisymtom under en längre tid.

3. Clarityn Tabletter 10 mg

  • Allergitabletter för vuxna och barn över 6 år
  • Lindrar klåda och rinnande näsa och ögon
  • Effekt upp till 1 dygn

Clarityn används vid tillfälliga allergiska besvär som nästäppa, rinnsnuva, nysningar och röda, rinnande eller kliande ögon. Clarityn tillhör en läkemedelsgrupp som kallas antihistaminer. Innehållsämnet i Clarityn, Loratadin, stoppar effekterna av histamin som bildas i kroppen när vi är allergiska mot något.

Vid användning av Clarityn minskar de allergiska symtomen och effekten varar i ett helt dygn. Clarityn tabletter kan användas av vuxna och av barn över 6 år med en kroppsvikt över 30 kg. Vuxna och barn över 6 år med en kroppsvikt över 30 kg rekommenderas att ta 1 tablett dagligen tillsammans med ett glas vatten.

Kom ihåg att inte ge Clarityn tabletter till barn över 6 år men med en kroppsvikt på 30 kg eller under. Kontakta läkare vid behov av fortsatt användning längre än tre månader eller vid försämring av tillståndet efter 7 dagar.

När och hur ska man ta allergitabletter?

För att få bästa möjliga effekt av allergitabletter är det viktigt att börja ta dem i god tid innan pollensäsongen startar. Målet är att förbereda kroppen och minska känsligheten för pollen. När exakt man ska börja ta tabletterna kan variera från person till person och även bero på vilket eller vilka pollen man är allergisk mot.

Generellt rekommenderas det att börja ta allergitabletterna en till två veckor före förväntad pollensäsong. Dosering och när på dygnet tabletterna bör tas kan skilja sig åt mellan olika produkter och individer.

Det är därför viktigt att läsa igenom produktinformationen noggrant och vid behov rådfråga en läkare eller apotekspersonal. Vissa allergitabletter är avsedda att tas en gång per dygn medan andra kan behöva tas flera gånger om dagen för att bibehålla en jämn och effektiv nivå av läkemedlet i kroppen.

Tips för att komplettera behandlingen med allergitabletter

Förutom att ta allergitabletter finns det även andra åtgärder man kan vidta för att minska besvären under pollensäsongen. Här är några tips:
– Försök att hålla dörrar och fönster stängda under dagar med hög pollenhalt för att minska mängden pollen som kommer in i bostaden.
– Använd pollenfilter i bilen och hemmet om det är möjligt.
– Torka kläder inomhus eller i en torktumlare under pollensäsongen för att undvika att pollen fastnar på kläderna.
– Tvätta händerna och ansiktet regelbundet för att avlägsna pollen som kan ha fastnat.
– Undvik utomhusaktiviteter tidigt på morgonen och sent på kvällen då pollenhalterna ofta är som högst.
– Följ dagliga pollenrapporter för att planera dina aktiviteter bättre.

Med dessa åtgärder tillsammans med rätt allergimedicin kan de flesta personer med pollenallergi uppnå en betydande förbättring av sina symtom och på så sätt kunna njuta mer av våren och sommaren.

Det är dock viktigt att komma ihåg att olika saker fungerar för olika personer, så det kan krävas en del experimenterande för att hitta den perfekta lösningen för just dig.

Vanliga frågor

Kan allergitabletter ge biverkningar?
Ja, som med alla läkemedel finns det en risk för biverkningar när man tar allergitabletter. De vanligaste är trötthet, muntorrhet och huvudvärk. Icke-sedativa antihistaminer minimerar risken för trötthet jämfört med de sedativa. Om du upplever biverkningar är det viktigt att kontakta läkare.

Är det säkert att ta allergitabletter varje dag?
För de flesta människor är det säkert att ta icke-sedativa antihistaminer dagligen under pollensäsongen, men det är alltid klokt att rådfråga en läkare innan du börjar med någon ny medicinering, särskilt om du tar andra läkemedel.

Kan barn ta allergitabletter?
Ja, det finns allergitabletter som är godkända för barn. Doseringen och typen av läkemedel kan dock skilja sig från de som rekommenderas till vuxna. Det är viktigt att prata med ett barns läkare för att hitta en lämplig behandling.

Behöver jag ett recept för att köpa allergitabletter?
Många allergitabletter är tillgängliga receptfritt på apotek. Dock kan vissa starkare antihistaminer eller de som kombinerar antihistaminer med andra läkemedel kräva recept. Fråga på ditt lokala apotek eller din läkare för mer information.

Hur länge innan jag märker förbättring med allergitabletter?
Många upplever lindring av sina symptomer inom några timmar efter att ha tagit allergitabletten. För full effekt kan det dock ta några dagar av regelbunden användning. Om du inte känner någon förbättring efter en vecka kan du behöva rådfråga din läkare om att byta medicin eller dosering.

Kan jag kombinera allergitabletter med andra allergibehandlingar?
Ja, i vissa fall kan det vara effektivt att kombinera olika typer av allergibehandlingar, till exempel allergitabletter med nässpray eller ögondroppar som innehåller antihistaminer. Diskutera med din läkare eller farmaceut för att bestämma den bästa behandlingsstrategin för dig.