Dermaplaning hemma – så gör du! 

By

Dermaplaning har blivit en populär skönhetsbehandling de senaste åren, och det är inte svårt att förstå varför. Det är en snabb och effektiv metod för att avlägsna döda hudceller och oönskat ansiktshår, vilket resulterar i en jämnare och friskare hud. Det bästa är att du inte behöver besöka en skönhetssalong för att få behandlingen – du kan göra det själv hemma.  

I denna artikel kommer vi att utforska vad dermaplaning är och hur du kan utföra dermaplaning hemma på rätt sätt i ditt eget hem! 

Vad är dermaplaning? 

Dermaplaning är en kosmetisk procedur som innebär att man använder en vass, kirurgisk skalpell för att varsamt skrapa bort det översta lagret av döda hudceller och ansiktshår från huden.

Detta resulterar i en omedelbar förbättring av hudens textur och ger en fräschare och mer strålande hy. Här är några fördelar med dermaplaning: 

1. Huden blir silkeslen  

Efter dermaplaning blir huden omedelbart mjuk och len. Eftersom det övre lagret av döda hudceller och ansiktshår avlägsnas känns huden jämnare och mer silkeslen. 

2. Ökad produktabsorption 

Efter dermaplaning är huden bättre förberedd för att absorbera hudvårdsprodukter. Eftersom det inte finns några döda hudceller som blockerar vägen kan produkter som serum och fuktgivare tränga djupare in i huden och vara mer effektiva. 

3. Omedelbara resultat 

En av de stora fördelarna med dermaplaning är att resultaten är omedelbara. Du kommer att märka förbättringar i hudens utseende direkt efter behandlingen. 

4. Smärtfritt 

Dermaplaning är en smärtfri procedur. Många andra hudvårdsbehandlingar kan vara smärtsamma eller obehagliga, men dermaplaning är skonsam och behaglig. 

5. Minskar ansiktshår 

För dem som oroar sig över oönskat ansiktshår kan dermaplaning vara en fördel. Behandlingen tar bort ansiktshår på ett tillfälligt sätt och ger en jämnare hudton. 

6. Inga kemikalier 

Dermaplaning använder inte några kemikalier eller produkter som kan irritera känslig hud. Det är en mekanisk process som är skonsam för huden. 

Vem kan dra nytta av dermaplaning? 

Dermaplaning är lämplig för de flesta hudtyper och hudtoner. Det kan vara särskilt fördelaktigt för personer med ojämn hudton, fina linjer och rynkor, eller de som vill förbättra absorptionen av sina hudvårdsprodukter. Det är dock inte lämpligt för personer med aktiv akne, eksem eller andra hudsjukdomar. 

Så utför du dermaplaning hemma: 

Steg 1: Förberedelse 

Innan du börjar behöver du se till att ditt ansikte är rent och helt torrt. Tvätta ansiktet noggrant med en mild rengöring och se till att du inte har något smink kvar. 

Steg 2: Köp rätt verktyg 

För att utföra dermaplaning behöver du en dermaplaning-razor eller ett dermaplaning-verktyg som är en liten vass skalpell speciellt utformad för ansiktsanvändning. Du kan hitta dessa verktyg online eller i skönhetsbutiker. 

Steg 3: Använd rätt teknik 

Sträck din hud: Sträck försiktigt huden i det område du vill behandla. Detta hjälper till att skapa en jämn yta. 

Håll verktyget korrekt: Håll din dermaplaning-razor i en vinkel på cirka 45 grader mot din hud. 

Skrapa försiktigt: Använd små, lätta drag och skrapa försiktigt bort döda hudceller och hår. Håll dig till en riktning när du drar razorn över huden, vanligtvis i riktning mot ditt hårstrås tillväxt. 

Undvik känsliga områden: Undvik att använda dermaplaning på ögonlocken och runt ögonen, samt på särskilt känsliga områden av huden. 

Steg 4: Eftervård 

När du har slutfört dermaplaning, skölj ditt ansikte med kallt vatten för att ta bort eventuella återstående hår och hudceller. Applicera sedan en fuktgivande ansiktskräm och ett brett spektrum solskydd med hög SPF för att skydda din hud efter behandlingen. 

Saker att tänka på med dermaplaning 

När du utför dermaplaning hemma finns det några viktiga saker att komma ihåg för att du ska kunna utöva det säkert och effektivt. Skalpellen är vass, så se till att du är försiktig och inte applicerar för mycket tryck på huden för att undvika skärskador. 

Om du har akne eller några aktiva utbrott på din hud bör du undvika att skrapa över dessa områden för att inte riskera infektion. Dermaplaning kan vara för aggressivt på torr eller solbränd hud.

Vänta då tills din hud är i bättre skick. Rengör ditt dermaplaning-verktyg noggrant efter varje användning för att undvika bakterieansamling. 

Slutligen 

Dermaplaning är en effektiv och enkel metod för att uppnå silkeslen hud hemma. Genom att följa rätt teknik och ta nödvändiga försiktighetsåtgärder kan du njuta av fördelarna med denna skönhetsbehandling utan att behöva besöka en professionell. Kom ihåg att vara försiktig och njut av din förbättrade hud!