Hur man väljer rätt läppstiftsfärg för din hudton!

By

Att välja rätt läppstiftsfärg kan vara en utmanande uppgift för många. Det finns en uppsjö av färger, nyanser och finishes att välja mellan. Även om det kan vara frestande att bara välja en färg som ser bra ut i förpackningen eller följa de senaste trenderna, är det viktigt att ta hänsyn till din hudton för att hitta en färg som verkligen framhäver det bästa i ditt utseende.

Nästa gång du letar efter det perfekta läppstiftet att lägga till i din samling, använd denna guide för att försäkra dig om att du väljer rätt läppstiftsfärg för din hudton!

Förstå din hudton

Innan du kan välja rätt läppstiftsfärg, är det viktigt att förstå din hudton. Hudtoner kan generellt delas in i fyra kategorier: ljus, medium, mörk och djup. Inom dessa kategorier finns det också undertoner som kan vara kalla, varma eller neutrala.

Kalla undertoner har en tendens att ha rosa, röda eller blåaktiga nyanser. Varmt undertonade hudtoner har gul, persika eller guldiga nyanser, medan neutrala hudtoner har en blandning av både kalla och varma nyanser.

Ett enkelt sätt att fastställa din underton är att titta på dina vener på handleden under dagsljus. Om dina vener verkar blåa eller lila, har du sannolikt en kall underton. Ser de mer gröna ut, är din underton varm. Om du har svårt att avgöra vilken färg dina vener är, är det möjligt att du har en neutral underton.

Anpassa läppstiftsfärg efter hudton

När du har en klar bild av din hudton och underton, kan du börja utforska vilka läppstiftsfärger som framhäver ditt ansikte bäst. Här är några riktlinjer baserade på hudton när du ska välja läppstift för att måla läpparna:

För ljus hud:
Personer med ljus hud kan experimentera med läppstift i rosa, persika och korallfärger. Dessa färger kompletterar hudens naturliga rodnad och tillför värme till ansiktet. Om du har en kall underton, prova hallonrosa eller körsbärsröda färger för en levande kontrast. De med varma undertoner kan välja persikansiktsnyanser med en hint av brun för en subtil men vacker effekt.
För medium hud:
Om du har en medium hudton, är dina val mycket breda. Du kan ha kul med bärnyanser, mauve och rosaktiga färger. De med kalla undertoner bör rikta in sig på rosa och cranberryfärger, medan de med varma undertoner kan välja varma rostbruna och koppartoner.
För mörk hud:
Mörk hud ser fantastisk ut i djupa plommon, bär och vinröda nyanser. Djupa brunfärger med rött eller lila i sig kan också vara smickrande. Personer med kall underton kan välja läppstift med blåbaserade röda eller djupa violetter, och de med varm underton kan se fram emot gyllene och bronsnyanser.
För djup hud:
Om du har djup hudton kan kan du med fördel välja nästan vilken djup färg som helst. Gå efter djupa körsbärsfärger, chokladbrun, eller djupa orangeröda för en spektakulär effekt. Undvik nyanser som är för ljusa eller för nära din hudton, eftersom de kan få dig att se utblekt ut.

Tips för den perfekta finishen

När du väl har hittat din idealiska läppstiftsfärg, är nästa steg att överväga vilken typ av finish du föredrar. Matta läppstift erbjuder ett långvarigt, opakt utseende som är perfekt för kvällar ute eller när du vill att dina läppar ska stå ut.

Glossy eller satinfinishar tillför glans och dimension till dina läppar, vilket är perfekt för en mer nedtonad eller vardaglig look. Kom ihåg att de bästa läppstiftsfärgerna är de som får dig att känna dig mest bekväm och självsäker.

Det är också helt okej att bryta reglerna och experimentera med färger utanför de föreslagna riktlinjerna för din hudton. Mode handlar om att uttrycka sig själv, så var inte rädd för att prova något nytt!

Avslutande tankar

Att välja rätt läppstiftsfärg för din hudton kan verkligen tillföra det där lilla extra till ditt utseende och få din naturliga skönhet att stråla. Genom att förstå din hudton och vilka färger som kompletterar den, kan du skapa en mångsidig och smickrande läppsamling som lyfter varje outfit och tillfälle.

Kom ihåg att skönheten i makeup är dess förmåga att förändra och anpassa – så våga experimentera och hitta de nyanser som får dig att känna dig som ditt allra bästa jag.