Vad är skin cycling? 

By

Om du är ute efter att få en maximal effekt av dina hudvårdsprodukter är det viktigt att du låter dem få den tid de behöver för att ge resultat och låta huden återhämta sig emellan. Med skin cycling gör du just det, går igenom en cykel av steg där du använder en produkt varje dag för godast effekt. Varför har skin cycling blivit så populärt på senare år och hur gör du en skin cycling hemma? 

Hur fungerar skin cycling? 

När det kommer till hud och hudvård finns det otroligt många olika produkter på marknaden för att både exfoliera, mjukgöra och återhämta huden. Att veta hur, när och i vilken ordning du bör applicera dina produkter kan vara svårt att avgöra. Med skin cycling blir din hudvårdsrutin mer detaljerad och du fokuserar på en produkt per kväll.  

Skin cycling innebär att du delar upp din kvällsrutin i fyra separata cykler så att du kan ge din hud en chans att ta in maximal effekt av dina produkter. Hela poängen med ett cykelsystem är att huden jobbar med aktiva ingredienser ena dagen, för att vila och återhämta sig den andra.  

Varför är det värt att testa? 

Många av våra hudvårdsprodukter vi använder dagligen har aktiva ingredienser och ger en peelande effekt. Även om de ger goda resultat kan dessa vara väldigt kraftfulla för huden.

Genom att använda dem dagligen kan du istället för att se goda resultat få en hud som är röd och irriterad. När du tar hand om ditt ansikte genom skin cycling kan du använda alla dina produkter utan att de skadar eller irriterar huden.  

Hur gör man skin cycling hemma? 

Skin cycling är är lätt att göra hemma och cykeln går ut på att du under fyra dagar fokuserar på olika sätt att ta hand om huden. Dag ett börjar med exfoliering, följt av dag två där du applicerar retinol, för att sedan låta huden återhämta sig med fukt dag tre och fyra.   

Dag 1 

Första dagen du ska sätta igång med din skin cycling börjar du på kvällen genom att tvätta ditt ansikte med en cleanser. Badda sedan huden försiktigt och starta din exfoliering. Vi rekommenderar kemisk peeling framför kornpeeling, då den kemiska peelingen ofta är mer skonsam mot huden. Välj sedan en produkt från ditt sortiment som får ligga kvar och arbeta under natten, som en återfuktande nattkräm. 

Om du inte vill applicera peeling på din hud kan du istället använda en nattkräm med exfolierande syror som även det ger goda resultat.  

Dag 2 

Under dag två går du ifrån exfoliering för att istället fokusera på mirakelingrediensen retinol. Retinol är en A-vitamin som hjälper till att släta ut fina linjer och ger dessutom en jämnare struktur i huden.

Om det är första gången du ska prova på retinol bör du börja långsamt och vänja in din hud lite i taget för att minska risken för hudirritationer. Du kan även använda bakuchiol som alternativ som är en mildare växtbaserad ingrediens.  

Dag 3 och 4 

Under dag tre och fyra behöver du låta din hud återhämta sig från de tidigare kvällarnas rutin. Här är det en god idé att välja stärkande och lugnande produkter som hjälper till att reparera din hud och återfukta den. Välj här milda produkter som en nattkräm eller ett serum som stärker din hudbarriär. 

Dag 5 

Nu är det dags att börja om från början med steg ett fram till fyra. När du har gått igenom cykeln i några veckors tid kommer du kunna se en märkbar skillnad!