Vad är milier och hur tar man bort dem

By

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar från Ahlens.se och Lyko.se m.fl.

1. Emma S. Cleansing Facial Wash2. Estelle & Thild Biocleanse radiance micro polish3. Maria Åkerberg Face Lotion Clearing
Emma S. Cleansing Facial WashEstelle & Thild Biocleanse radiance micro polishMaria Åkerberg Face Lotion Clearing

Vad är milier och hur tar man bort dem – Milier misstas ofta för att vara finnar eller vita pormaskar vilket resulterar i att många försöker sig på att klämma dem för att bli av med dem. En milier är dock hård och mycket svår att klämma då det inte finns någon naturlig utväg i och med att talget har samlats under huden och inte i någon por. Denna hudåkomma består av talgbollar som har kapslats in i huden, den lilla hårda bollen innehåller av både talg och keratin varför namnet keratincysta även förekommer. Milier kan uppstå över hela kroppen med undantag för handflator och fotsulor. Åkomman kan upplevas olika besvärlig för olika personer beroende på vart de är placerade. Milierna kan finnas i ansiktet, främst kring ögonen, på ben, armar och även på underlivet, något som kan upplevas väldigt genant.

Talg produceras naturligt av kroppen men av olika anledningar har en del människor en högre produktion av talg, liksom en del har en för låg produktion av talg, något som brukar visa sig genom att hyn är fet och oljig. Detta ämne har en stor betydelse för kroppen och hjälper bland annat huden att behålla fukt samt har en vattenavvisande effekt. Men när det blir en överproduktion kan det leda till just milier. Denna hudåkomma kan särskilt visa sig under tonåren då talgproduktionen har en direkt koppling till kroppens hormoner, något som ökar under puberteten. Det är också under tonåren som personer kan lida som allra mest av milier då det kan väcka uppmärksamhet och vara en stor del av ens utseende.

Det är viktigt att komma ihåg att en milier är helt ofarlig och ger inga besvär mer än estetiska. Man behöver alltså inte avlägsna dem på grund av hälsorisker. Milier kan uppstå i alla åldrar och i en del fall försvinner de av sig själva.

Borttagning av milier

I och med att milier inte går att klämma och därmed avlägsna på egen hand är det säkraste alternativet att uppsöka en hudvårdssalong för att få hjälp med att avlägsna de milier som man upplever besvärliga. På salongen kan utbildade terapeuter använda sig av sterila och hygieniska verktyg som är avsedda för att behandla hudåkommor. För att avlägsna milier tar terapeuten hål på den tunna hinna som kapslar in talgbollen med hjälp av en lansett. Därefter kan den lilla vita eller gula bollen klämmas ut.

Har man ett hudområde som har drabbats av flera milier kan man istället använda behandlingsmetoden diatermi för att effektivare avlägsna flera talgbollar. Diatermi är en behandling som utgörs med en tunn nål som är strömförande, med denna bränns sedan milierna bort.

Trots att man har behandlat och avlägsnat milier så kan de återkomma och behöva behandlas igen.

Förebygga milier

Din hudvårdsrutin är en avgörande faktor för att kunna förebygga uppkomst av milier. Det första du kan göra är att regelbundet tvätta ansiktet med produkter som är anpassade för fet och oljig hy, detta för att balansera talgproduktionen så att risken för överproduktion minskar. Därefter bör du se över vad du använder för serum, dagkräm, nattkräm och lotion. Använder du en återfuktande kräm som är fet ökar risken för att milier ska uppstå om du har tendens att få dessa talgbollar. Använd istället en återfuktande kräm som har en lätt konsistens som snabbt kan absorberas in i huden utan att lämna en fet hinna över huden.

Hudvårdsrutinen bör bestå av daglig ansiktstvätt och återfuktning samt peeling ett par gånger i veckan för att rengöra på djupet.

Ta en titt på dessa produkter för att hantera cystorna

Vad är milier - Emma S. facial wash
Emma S. facial wash

Emma S. Cleansing Facial Wash

En ansiktstvätt som passar alla hudtyper, särskilt den feta, där den effektivt avlägsnar smuts och orenheter. Vid regelbunden användning blir huden både renare och får ett klarare utseende. Ta en klick av gelen, Emma S. Cleansing Facial Wash, i handen och tillsätt en liten mängd vatten. Jobba upp ett rikligt lödder mellan handflatorna innan produkten appliceras i ansiktet. Skölj därefter med vatten.

Rengöringen bör användas regelbundet, både morgon och kväll, för ett bättre resultat.

Se priset

Vad är milier - Estelle & Thild Biocleanse radiance micro polishEstelle & Thild Biocleanse radiance micro polish

Denna peeling avlägsnar effektivt och skonsamt smuts, döda hudceller och föroreningar från din hud. Tack vare mikrokristallerna i Estelle & Thild Biocleanse radiance micro polish lämnas huden rengjord på djupet, huden återfår sin lyster och eventuella svullnader dämpas. Bland ingredienserna finns även fläderblom som har en lugnande effekt på huden samtidigt som den mjukgörs och blir len på ytan. Produkten bör användas 1-2 gånger i veckan och appliceras på ren och fuktig hud. Där masseras den in med varsamma rörelser i ett par minuter innan produkten sköljs av med vatten. Applicera därefter en fuktgivande kräm.

Se priset

Vad är milier - Maria Åkerberg Face Lotion ClearingMaria Åkerberg Face Lotion Clearing

Detta är en dagkräm som är sammansatt för att möta den feta hudens behov. Maria Åkerberg Face Lotion Clearing tillför fukt samtidigt som den balanserar huden. Krämen minskar även förstorade porer på ett effektivt sätt. Produkten innehåller enbart naturliga och ekologiska ingredienser för att vårda huden på ett skonsamt sätt. Använd krämen dagligen i morgonrutinen direkt efter rengöring.

Se priset