Vad är microneedling och dermapen och kan man utföra det hemma?

By

Microneedling är en behandlingsmetod för att hjälpa din hud att reparera sig själv. Med hjälp av små micronålar av varierande storlek och antal sticker man hål på huden. Tack vare detta så påbörjar huden själv en läkningsprocess med cellförnyelse. På så sätt kan man reparera hudskador så som bristningar, akneärr, rynkor och celluliter. Behandlingen går att få på salong där den oftast utförs med en så kallad dermapen.

Du kan även utföra microneedling hemma med olika varianter av skin rollers. Dessa har mindre nålar än vad en dermapen har och är särskilt anpassade för att hanteras av de som inte har någon utbildning i microneedling. Då det är nålar som sticks ned i huden och skapar små hudskador för att läkningsprocessen ska sättas igång finns det alltid en risk att man lyckas skada huden. Rekommendationen är därför att börja med små nålar innan du får in vanan på hur en skin roller hanteras. Det är också viktigt att såväl hud som redskap är rena och att nålarna är vassa och intakta. Efteråt bör du använda ett återfuktande serum. Följ de anvisningar som medföljer till just den skin rollern som du har köpt.

Topp produkter för microneedling hemma

microneedling och dermapen - Skinroller PRO

Skinroller PRO

 • 190 stycken micronålar
 • Tre nålstorlekar
 • Kan användas över hela kroppen

På ett långt skaft sitter ett utbytbart huvud med 190 stycken kliniska micronålar som är redo för att reparera sin hud. Denna skinroller fungerar lika bra att använda i ansiktet som på övriga kroppen och du kan välja mellan tre olika nålstorlekar. Den minsta nålen är på 0.5 mm och är särskilt lämplig för behandling i ansiktet eller i hårbotten. Nästa storlek är 1.0 mm och den kan du behandla ny linjer i ansiktet eller mellanstora ärr och celluliter. Den största storleken på 1.5 mm kan användas på områden där huden är tjockare, så som på rumpa och lår. Den är till för att behandla större ärr och djupare celluliter.

microneedling och dermapen - Swiss Clinic Microneedling Home Treatment Face

Swiss Clinic Microneedling Home Treatment Face – 30 ml

 • 600 stycken micronålar
 • Utbytbart nålhuvud
 • Särskilt anpassad för användning i ansiktet

För att reparera huden i ansiktet kan man använda denna modell från Swiss Clinic. Den har ett huvud som innehåller 600 micronålar på 0.5 mm, huvudet är utbytbart så att du hela tiden kan ha vassa och fräscha nålar. Längden på nålarna tillåter djupare behandling av rynkor, ärr och för att ge huden mer lyster. Du får ett bra grepp på det långa skaftet och kan enkelt rulla nålarna fram och tillbaka över hela eller delar av ditt ansikte. I detta kit ingår dessutom ett vårdande serum som du applicerar direkt efter behandling.

Swiss Clinic Microneedling Home Treatment Needle Head 0.2mm eller 0.5mm

 • 600 nålar för ansiktet
 • 1080 nålar för kroppsbehandling
 • Användarvänlig storlek

Den här modellen av microneedling för hemmabruk från Swiss Clinic finns i två olika varianter. En som är särskilt anpassad för behandling i ansiktet och en som är anpassad för behandling över resten av kroppen. Varianten för ansiktet består av 600 micronålar på ett huvud, nålarna finns i storlekarna 0.2 mm och 0.5 mm. Den som istället är för att behandla övriga delar av kroppen har ett bredare nålhuvud och därmed fler nålar, hela 1080 stycken. Huvudena kan enkelt bytas ut när nålarna börjar bli gamla.

Båda varianterna är greppvänliga och kan enkelt användas med en hand. Greppet ligger stadigt i handflatan och det korta handtaget gör den också enkel att förvara.

microneedling och dermapen - Swiss Clinic Beauty Accessory Cleaning Spray 10 ml

Swiss Clinic Beauty Accessory Cleaning Spray 10 ml

 • För både hud och redskap
 • Desinficerande
 • Mjukgörande och vårdande

Rengöringssprayen från Swiss Clinic är framtagen för att användas ihop med microneedlingbehandling hemma. Sprayen innehåller Aloe vera som ska göra huden mjuk samtidigt som den innehåller starkt desinficerande ämnen. Sprayen kan användas både för att rengöra huden innan behandling men också för att rengöra skinrollern både för och efter användning. Hygienen är A och O för att lyckas med behandlingen och få ett gott resultat.

Microneedling och dermapen

Det var relativt nyligen som fenomenet microneedling fick fäste i Sverige och det var då en helt unik variant av hudbehandling. Behandlingen har sedan blivit omåttligt populär och finns nu på de flesta salonger runtom i landet. Microneedling utförs ofta av en dermapen och de båda begreppen är vanliga att stöta på och syftar på samma behandling. Oavsett om du gör en egen behandling med microneedling hemma eller om du går på en salong så är principen densamma. Det är små, mikroskopiska nålar som sticks ned i huden för att stimulera hudens egen läkningsprocess och stimulera produktionen av kollagen. Detta är en behandlingsmetod som ska föryngra huden och på så sätt kan man reducera linjer, pigmenteringar, ärr och ge huden mer spänst och lyster. Behandlingen kan genomföras på de flesta ställena på kroppen, inte bara i ansiktet.

Salongsbehandling

På salong använder man alltid dermapen vid microneedlingbehandling. Det är en penna som är utrustad med ett huvud som består av nålar. Det är närmare bestämt 12 nålar som skapar mikroskopiska hål i huden. Nålarna ger 1300 stick i sekunden och upplevs olika smärtsamt. Under en behandling kan man även tillföra olika typer av produkter och serum som man vill få ned i djupet på huden. Till exempel återfuktning eller syror för ett bättre resultat.

Läs mer: Boka microneedling hos bokadirekt

Efter en behandling ska man undvika att exponera sig för direkt solljus, undvika att använda smink och även tillföra extra fukt vid sin vanliga hudvårdsrutin. Direkt efteråt kan huden vara röd och irriterad. Hur många behandlingar man behöver genomgå för att uppnå önskat resultat varierar och beror både på din huds förmåga att reparera sig men också hur stor skada som du önskar åtgärda. Mindre åkommor behöver färre behandlingstillfällen medan till exempel djupa acneärr behöver flera återkommande. En läkningsprocess tar ofta lång tid och det är inte säkert att du märker någon skillnad direkt. Det kan ta upp till 6 månader innan du ser fullgott resultat av din behandling.

Fördelen med att genomföra en behandling med dermapen på salong är att den utförs av utbildad personal och att de tillåtna nålarna är längre. På en salong får nålarna gå så långt ned som 3,0 millimeter i huden, något som möjliggör behandling av svårare hudskador och djupare linjer.

Microneedling hemma

Microneedling kan utföras på egen hand hemma och då brukar man antingen använda sig av en enklare variant av dermapen eller använda dermaroller, även kallat skinroller. Oavsett vilken variant du använder för din behandling så är de särskilt framtagna för att användas utan utbildning. Det finns olika längder på nålarna som utgör behandlingen och man brukar rekommendera att man börjar med någon av de kortaste längderna när man ska göra själv. Det tar ett tag innan man har fått in snitsen på hur det fungerar och använder man då för långa nålar finns risken att man istället skadar huden på djupet.

En lämplig längd på nålen att börja med är 0,1 eller 0,2 millimeter. Den längsta nålen som är godkänd för att användas för hemmabruk är 0,5 millimeter. Innan du påbörjar behandlingen med din dermaroller är det viktigt att rengöra huden grundligt. Om din hud är smutsig och full av bakterier riskerar dessa att ta sig ned i huden när nålarna sticker hål, något som kan orsaka inflammationer och hudirritation. Även din dermaroller måste vara väl rengjord.

Du kan använda din dermaroller regelbundet hemma eller använda den som komplement till dina salongsbehandlingar för att dryga ut intervallet. Oavsett vilket så är det viktigt att byta ut huvudet med jämna mellanrum så att det alltid är vassa nålar. Efter en behandling behöver huden få vila, återfukta den med ett skonsamt serum och använd inte smink det närmsta dygnet.