Vad är hyaluronsyra? Hyaluronsyra, produkter bäst i test

By

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar från kronansapotek.se och Lyko.se
1. The Ordinary Hydrators and Oils Hyaluronic Acid2. IDUN minerals Skincare Day Cream Dry Skin3. Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY Day Care
The Ordinary Hydrators and Oils Hyaluronic AcidIDUN minerals Skincare Day Cream Dry SkinEucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY Day Care

Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i kroppen och ungefär hälften av kroppens hyaluronsyra finns i det djupa hudlagret. Ämnet kan även kallas glykosaminglukan vilket egentligen är en sockerart. Namnet hyaluronsyra är därför något missvisande då det inte alls är någon syra egentligen. Detta ämne har en starkt fuktbindande förmåga och fyller tack vare det ut hålrum mellan elastiska fibrer, leder och muskler samt att ämnet effektivt återfuktar och behandlar torr hud. Samtidigt har ämnet en stötdämpande effekt och blir därmed ett skydd för huden. Hyaluronsyra, som förkortas HA, stimulerar även kroppens egen process av cellförnyelse och balanserar hudens fuktnivå.

Hyaluronsyra påverkar ålderstecken

Ämnet hyaluronsyra är känsligt för yttre påfrestningar och kan brytas ned vid solexponering, av fria radikaler och föroreningar. Samtidigt bryter kroppen själv ned ämnet med hjälp av enzymer för att därefter återbildas. Denna process pågår hela tiden, varje dag. Det är alltså naturligt att mängden med HA i huden minskar med åren, något som kan ske i en snabb takt om huden ofta utsätts för påfrestande föroreningar. Genom att använda solskyddsfaktor i ansiktet kan man skydda huden från olika yttre faktorer som har en nedbrytande effekt på HA.

När mängden HA blir allt för låg uppstår det en brist. Denna brist visar sig i form av framträdande ålderstecken så som rynkor, linjer och slapp hud. Det är samma tecken som uppstår om hudens celler blir skadade av solens strålar varför det är viktigt att göra vad man kan för att stärka hudens skyddsbarriär.

Hyaluronsyra i hudvård

Eftersom hyaluronsyra har en fyllande effekt är den populär och effektiv att använda mot just ålderstecken. HA lägger sig i hålrummen och fyller ut rynkor, gör huden mer elastisk och får den att se mer ungdomlig ut. Ämnet kan injiceras i form av fillers för att strama åt slapp hud men den kan även tillsättas med hjälp av hudvårdsprodukter och krämer. Hyaluronsyra finns i flera olika former och beroende på vilken variant man tillsätter får man olika effekter. I hudvårdskrämer finns ämnet både som stora molekyler och små molekyler. De stora molekylerna av hyaluronsyra kan inte tränga ned i huden utan lägger sig istället ovanpå som en hinna. Hinnan ger skydd mot yttre påfrestningar samtidigt som den förser huden med fukt utifrån. De små molekylerna är de som kan tränga ned i huden och bearbeta skador inifrån. Dessa molekyler återfuktar huden på djupet inifrån samtidigt som de får en utfyllnadseffekt när molekylerna kan lägga sig i hålrum och släta ut ojämnheter.

Vilken typ av molekyler som finns i de olika produkterna bestäms utifrån vilken effekt krämen ska ha samt vilken hudtyp den är anpassad till.

Topp 3 produkter med hyaluronsyra

Planera midsommarfest - Blomstergirlang med PrästkragarThe Ordinary Hydrators and Oils Hyaluronic Acid 2% + B5

Detta serum från The Ordinary Hydrators and Oils Hyaluronic innehåller flera olika sorters HA-molekyler och ger alltså effekt på flera nivåer i huden. Produkten ger huden en ordentlig boost med fukt både på djupet och på ytan. Vitamin B5 som även den finns bland ingredienserna stärker effekten av hyaluronsyra ytterligare. Denna produkt används i den dagliga hudvårdsrutinen där den appliceras över hela ansiktet efter rengöring. Serumet används både morgon och kväll, efter serum bör en dag- eller nattkräm appliceras.

Vad är hyaluronsyra - IDUN Skincare Skincare Day Cream Dry SkinIDUN minerals Skincare Day Cream Dry Skin

IDUN minerals Skincare Day Cream Dry Skin dagkräm är särskilt anpassad för den torra huden. Vid regelbunden applicering förvandlas den torra och strama huden och blir mjuk, len och flexibel. De vårdande ingredienserna är bland annat vitamin E, rapsolja och havreolja som mättar huden med olika fettsyror. Därtill finns även sheasmör och kakaosmör som mjukar upp och gör huden len. Den återfuktande ingrediensen är hyaluronsyra och glycerin hjälper till att binda fukten. Därtill finns flera vitaminer som ger huden ett skydd mot yttre påfrestningar. Krämen appliceras på morgonen efter både rengöring och eventuellt serum.

Vad är hyaluronsyra - Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY Day CareEucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY Day Care

Dagkrämen från Eucerin, Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY Day Care, förebygger aktivt uppkomsten av ålderstecken samtidigt som redan uppkomna tecken reduceras i synlighet. För att motverka ålderstecken till följd av UV-strålning innehåller krämen SPF 15 som skyddar mot vardaglig exponering av solens strålar. Formulan består av både stora och små molekyler av hyaluronsyra, arctiin och silymarin. Ämnena verkar tillsammans för att stimulera hudens föryngringsprocess och produktion av både kollagen och elastin. Resultatet blir att hudens ojämnheter fylls ut och huden upplevs slätare samtidigt som den lösa huden stramas åt och återfår både spänst och flexibilitet. Krämen bör användas dagligen för bästa effekt och den appliceras i hela ansiktet med undantag för ögonområdet. Applicera krämen på en väl rengjord hud så att ingredienserna kan tränga ned i huden och göra skillnad.

Utöver dessa produkter finns flera andra som innehåller någon form av hyaluronsyra. Ämnet finns i både dagkrämer, nattkrämer, serum och peeling. För att få bästa effekt bör man välja en produkt som är anpassad efter både den hudtyp som man har och det tillstånd som huden befinner sig i.