Vad är Gua Sha och varför är det bra för ditt ansikte?

By

Gua Sha är det populära ansiktsverktyget som blivit en del av mångas ansiktsrutiner. Massagemetoden både ökar blodcirkulationen och reducerar svullnad i ansiktet. Vad är hemligheten bakom Gua Sha och vilka olika typer är att rekommendera? Vi går igenom allt du behöver veta om verktyget som är som yoga för din hud! 

Vad är Gua Sha? 

Gua sha är ett klassiskt kinesiskt redskap till ansiktsbehandling som har använts i Kina i många tusentals år. Namnet Gua Sha kommer ifrån gua som betyder att skrapa och sha som betyder röda fläckar. Du skrapar din hud med en Gua Sha sten för att avlägsna slaggprodukter, lymfvätska och spänningar och svullnad i ansiktet.  

När du skrapar din hud med Gua Sha används en sval och skön sten som du rullar eller drar i ansiktet i olika riktningar. Vid regelbunden användning kan du dessutom se en reducering av rynkor och påsar under ögonen.  

Vilka fördelar kan du se genom att använda Gua Sha? 

Gua Sha är både avslappnande och skönt för din hud när du drar verktyget över ansiktet. Förutom att det ger en skön känsla i ansiktet så har det även en hel del fördelar för din hud och hälsa. Att massera ansiktet med Gua Sha skulpterar ansiktet, väcker ditt kollagen och ger ditt ansikte mer lyster.  

Det bidrar även till att spänningar i ditt ansikte, din käke och nacke släpper och stimulerar blodcirkulationen. Den ökade syresättningen ökar hudens näringstillförsel och detta stimulerar sedan cellförnyelsen.    

Olika typer av Gua Sha 

Det finns ett flertal olika Gua Sha verktyg att välja mellan med olika stenar och kristaller, samt olika former beroende på vad du föredrar. Du kan exempelvis välja mellan hjärtformade stenar, stenar som har en design som en kam eller en roller som du rullar över ditt ansikte. En del Gua Sha har även en kombination av både roller och sten som du kan använda tillsammans.  

Ett tips är att antingen värma upp eller kyla ned din Gua Sha innan användning för massage. Vid kyla så hjälper Gua Sha ditt ansikte att bli mindre svullet och hjälper ett trött och ömt ansikte.  

Det finns inga riktlinjer för hur ofta du bör använda din Gua Sha, men vanligtvis 3-5 gånger i veckan för att se goda resultat. Efter användning så behöver du rengöra din Gua Sha med mild tvål och kallt vatten för att få bort resterna av din kräm eller olja.  

Även om Gua Sha passar de flestas hud finns det några undantag där Gua Sha bör undvikas. Du bör undvika Gua Sha om du har solskadad hud, inflammerad hud eller sår i ansiktet.  

Så använder du en Gua Sha – steg för steg! 

  1. Innan du börjar finns det några saker som är viktiga att tänka på när du använder en Gua Sha. Var ganska lätt på handen när du använder verktyget, det ska inte göra ont när du för den över ansiktet. Använd även en Gua Sha på hud med kräm eller olja och undvik att använda den på helt torr hud. 
  1. Vinkla din Gua Sha i en 45-gradig vinkel mot ansiktet när du börjar dra, håll den inte rakt ut. 
  1. Börja med att dra verktyget över nacke, hals och din käke med ett lätt tryck innan du jobbar dig upp till både kindben, öron och panna.  
  1. Använd olika sidor av verktyget för att känna efter vad som känns skönt för dig. När du har cirkulerat verktyget i hela ansiktet kan det kännas som att ditt ansikte blossat upp. Det är helt normalt och betyder att du har satt igång blodcirkulationen med hjälp av din massage!