Så vaxar du benen! 

By

Har du ledsnat på hårväxt som växer fram bara någon dag efter din rakning, och du känner nu att det är dags att testa på vaxning av benen istället? Du är inte ensam om att ta detta beslut, och vi kommer här nedanför att gå igenom hur du bäst genomför en vaxning för det ultimata resultatet!  

Vi kommer även gå igenom vad som är skillnad på vaxning och rakning, och hur du kan minska det obehag som ibland kan uppstå efter vaxningen.  

Varför vaxa benen istället för att raka?  

När du vaxar dina ben så dras hårstråna ut från roten istället för att endast rakas av. Det tar då längre tid för håret att växa ut igen om man jämför med rakning, vilket är varför vaxning leder till att du inte behöver ta bort håret lika ofta.  

Håret som växer ut kommer också att upplevas som mjukare, och detta beror på att håret som växer ut inte fått den spetsiga kant som rakat hår får av rakhyveln.  

Steg-för-steg för din vaxning  

Innan vaxningen  

  1. Se till att du har tillräckligt med hår 

Det första misstaget du ska undvika är att vaxa dina ben när de inte har tillräckligt med hår. Det beror på att du behöver en viss längd på håret för att det ska fastna på limmet. Så se till att du inte rakar dig på ungefär tre veckor, eller vänta tills att hårstråna är runt 5 millimeter långa.  

  1. Testa på vaxningen först 

Om du vill vaxa dig inför ett speciellt tillfälle så kan vi verkligen rekommendera att testa att vaxa ett område ett par dagar eller någon vecka innan. Detta då du inte vill få reda på att du är känslig eller är allergisk mot någonting i vaxet precis innan du ska visa upp dina nyvaxade ben.  

Vaxningen  

  1. Stryk på ett lager vax 

Börja med att stryka på ett tunt lager vax på ena benet. Tänk på att alltid dra på vaxet medhårs och se till att du får vax jämnt på den del av benet som du ska börja med att vaxa.  

  1. Sätt på remsan  

När benet är täckt med vax så sätter du försiktigt på den remsa som kommit med i ditt vaxpaket. Tryck på det ordentligt med hjälp av dina händer och försök att verkligen göra ditt bästa med att få alla hårstrån insmetade i vax under remsan.  

  1. Låt stelna och dra av 

Beroende på vilket märke du använder dig av så ska det låta stelnas olika länge, läs vad som står på just den förpackning du köpt. När den tid som gått är klar så ska du nu dra av remsan. Detta gör du genom att ta tag längst ned på remsan och dra av så snabbt som möjligt – mothårs!  

  1. Repetera processen  

När första omgången är gjord så går du nu över till en ny del på benet som du ska ta bort håret på och gör samma process där.  

Tänk på!  

Vaxa aldrig samma del två gånger även om du inte får ett felfritt resultat. Huden kan vara känslig efter en vaxning och att då repetera på samma hud kan skada den eller bidra till väldigt mycket obehag.  

Så slipper du röda prickar  

Huden är extra känslig precis efter vaxning och en del får tyvärr problem med röda prickar efter. Försök att undvika detta genom att tvätta händerna ordentligt innan din vaxning och smörj på en lotion som är antiseptisk efter du har vaxat klart benen.   

Se också till att låta dina ben andas efter vaxningen och fortsätt hålla benen ifrån så mycket obehag som möjligt genom att undvika tajta och skavande kläder.