Så gör du portömning hemma – bästa sättet att göra rent porerna!

By

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar från Lyko.se, ahlens.se och parfym.se

1. Glamglow Instamud 60-Second Pore-Refining Treatment2. Clinique Blackhead Solutions 7 Day Deep Pore Cleanse & Scrub3. Ole Henriksen Cold Plunge Pore Mask
Glamglow Instamud 60-Second Pore-Refining TreatmentClinique Blackhead Solutions 7 Day Deep Pore Cleanse & ScrubOle Henriksen Cold Plunge Pore Mask

Så gör du portömning hemma – Pormaskar kan uppstå över hela kroppen då det finns porer överallt på huden. Men det är vanligast att man vill göra något åt de som man ser i ansiktet, särskilt de över näsan och på hakan. I och med att pormaskar är i en öppen por så kan porernas väggar utvidgas och bli större om man inte tömmer dem regelbundet från talg och döda hudceller. Men det gäller att man gör det på rätt sätt för att inte orsaka inflammationer och skador på huden. Här får du tips på hur du enkelt och skonsamt gör portömning hemma.

Gör portömning själv

A och O är att vara noggrann med hygienen. Det är smuts och bakterier som kan orsaka inflammation i huden så det är viktigt att huden är ren innan man börjar med själva portömningen.

För att rengöra huden grundligt inför en portömning bör man i första hand tvätta bort eventuellt smink. Detta kan du göra med din vanliga sminkborttagning som du använder till vardags.

Steg två är att tvätta bort döda hudceller som alltid finns på huden. Man vill ju inte få ner ytterligare döda hudceller i porerna när syftet är att tömma dem. För att få bort så mycket som möjligt av de döda hudcellerna använder man en skonsam peeling som försiktigt exfolierar ansiktet. Efter peelingen har man skapat fri väg för pormaskarna att komma ut, den skyddande barriären är borttvättad.

Efter att man har rengjort ansiktet från både smink och döda hudceller är det dags att öppna upp porerna ytterligare samtidigt som man mjukar upp huden så den blir lättare att arbeta med. Detta görs genom att man ångar ansiktet. Varm ånga får porerna att öppna upp sig. Det finns flera sätt att ånga ansiktet på, antingen så passar du på att ta en lång och varm dusch eller så gör du ett ångbad. Ett ångbad görs enkelt genom att hälla kokande vatten i en bunke eller en vid skål, skålen placeras sedan så att du med lätthet kan böja ned ansiktet över skålen så att ångan från det varma vattnet stiger upp i ansiktet. Man kan med fördel lägga en ren handduk över huvudet och skålen så att ångan stängs in för en effektivare behandling. Det brukar ta runt 30 minuter i ångbad för att få upp porerna tillräckligt, har man väldigt mycket porer så kan man behöva sitta en längre stund och byta ut vattnet.

Håll det rent runt om dig hela tiden vid porrengöring

Sedan är porerna redo för att tömmas. Tvätta först händer noga med tvål och vatten och använd gärna handsprit där efter. Om det är smuts på fingrarna så kan det också orsaka inflammationer i huden. Har du tillgång till tunna latexhandskar så kan du med fördel använda dem för att undvika inflammationer ytterligare, annars kan du använda servetter eller bomullspads som distans mellan fingrarna och huden. Kläm aldrig pormaskar direkt med fingrarna och använd absolut inte naglarna då de kan första huden runtomkring och orsaka ärr och inflammationer.

Porerna töms sedan genom att du varsamt trycker ut pormaskarna. Till din hjälp använder du ena pekfingret precis vid pormasken och det andra pekfingret jobbar på lite mer avstånd. Tänk att en pormask är som en vulkan och du bara ser öppningen. För att få ut allt innehåll måste du klämma vid vulkanens fot, annars riskerar du att istället trycka ned pormasken längre ned i huden. Efter tömning ska man skölja ansiktet med kallt vatten för att täppa till porerna igen så att de inte kan samlas ny smuts så lätt. Man kan också smörja in ansiktet med en återfuktande kräm eller olja. Låt huden vila från smink ett par timmar.

Bästa produkterna för porrengöring – 2020 – så gör du rent porerna på bästa sätt

Pormaskar är ett vanligt förekommande fenomen men de kan vara ack så förargligt ändå med de små svarta prickarna i huden. Personer som har en fet hudtyp drabbas i större utsträckning av pormaskar som är en form av acne. Pormasken består till stor del av talg vilket är det som upplevs som oljigt i den feta huden, den innehåller också döda hudceller. Den svarta färgen i pormasken kan misstas för att vara smuts men den uppstår när talgen och de döda hudcellerna kommer i kontakt med syre och en oxideringsprocess påbörjas vilket resulterar i den svarta färgen.

Det är bra att med jämna mellanrum rengöra sina porer, något som man lätt kan göra på egen hand hemma med någon av följande produkter.

Så gör du portömning hemma - Glamglow INSTAMUD 60-Second Pore-Refining Mask TreatmentGlamglow Instamud 60-Second Pore-Refining Treatment

Med hjälp av Instamud från Glamglow kan man på en minut rengöra sina porer. Den här masken tar bort ojämnheter i huden och gör den len. Masken innehåller flera ingredienser som ska verka för att lugna huden, till exempel trollhassel och aloe vera. Den är dessutom fri från paraben och phthalate som lätt kan irritera huden.

Den används genom att man appliceras en ganska rejäl mängd i ansiktet som ska vara torrt. Masken läggs försiktigt över hela ansiktet, man behöver inte gnugga in den. När masken kommer i kontakt med huden uppstår en bubblande effekt som stimulerar huden. Efter en minut så kan masken sköljas av med varmt vatten. Masken kan används så ofta som man själv önskar, rekommenderat är 2-3 gånger i veckan.

 • Paraben-fri
 • Tar bara 60 sekunder att använda
 • Jämnar ut hudtonen
Sorry, no prices available at this time.

Så gör du portömning hemma - Clinique Blackhead Solutions 7 Day Deep Pore Cleanse & ScrubClinique Blackhead Solutions 7 Day Deep Pore Cleanse & Scrub

Ansiktsmasken Blackhead Solutions från Clinique har tre funktioner i en och samma mask. Den både rengör, scrubbar och minskar synligheten av porer. I den rengörande processen kontrollerar den även mängden fett i huden och reglerar denna till en normal nivå och kan på så sätt minska uppkomst av nya pormaskar. Produkten är dessutom allergitestad och helt luktfri för att passa även känslig hy.

Redan efter första användningen minskar synliga porer med 75% och efter 6 veckors behandling kan man minska de synliga porerna med hela 94% när man använder produkten två gånger om dagen.

De verksamma ingredienserna i masken är bland annat salicylsyra, glukosamin, silica och E-vitamin.

 • 3 funktioner i 1
 • Minskar synliga porer direkt
 • Allergitestad

Så gör du portömning hemma - Ole Henriksen Cold Plunge Pore MaskOle Henriksen Cold Plunge Pore Mask

Den här masken från Ole Henriksen är en kylig historia. Namnet Cold Plunge Pore Mask avslöjar att det är en kylande mask som piggar upp huden och minskar synliga porer och uppkomsten av nya porer. Man har hämtat inspiration från basturitualen som är en skandinavisk ritual och masken är därmed anpassad till skandinavisk hy. I ritualen finns en del där man badar isvak och det är med inspiration från det som man har tagit fram denna mask.

Maskens effekter är att ta bort gifter som har samlats på huden, reglerar hudens talg samt minskar de synliga porerna och förebygger uppkomst av nya porer. Man har använt sig av växter från Alperna, dunört och fjällskära som är rika på antioxidanter för att få den perfekta formulan.

Det här är en lermask som har en klar ljusturkos färg som man applicerar på ansiktet. När leran kommer i kontakt med huden börjar den stelna och får ett skimmer som påminner om is. När masken börjar spricka är det en indikation på att den har verkat färdigt. Då tillsätter man kallt vatten till masken som istället börjar löddra och då jämnar ut huden samtidigt som den tar bort överflödigt talg. Fortsätt skölj med kallt vatten för att få bort masken helt.

 • Innehåller växter som är rika på antioxidanter
 • Minskar uppkomst av porer
 • Reglerar oljig hud

Andra populära artiklar:
Måla läpparna steg för steg
Fråga hos apoteket