Så gör du portömning hemma – bästa sättet att göra rent porerna!

By

Så gör du portömning hemma – Pormaskar kan uppstå över hela kroppen då det finns porer överallt på huden. Men det är vanligast att man vill göra något åt de som man ser i ansiktet, särskilt de över näsan och på hakan. I och med att pormaskar är i en öppen por så kan porernas väggar utvidgas och bli större om man inte tömmer dem regelbundet från talg och döda hudceller. Men det gäller att man gör det på rätt sätt för att inte orsaka inflammationer och skador på huden. Här får du tips på hur du enkelt och skonsamt gör portömning hemma.

Gör portömning själv

A och O är att vara noggrann med hygienen. Det är smuts och bakterier som kan orsaka inflammation i huden så det är viktigt att huden är ren innan man börjar med själva portömningen.

För att rengöra huden grundligt inför en portömning bör man i första hand tvätta bort eventuellt smink. Detta kan du göra med din vanliga sminkborttagning som du använder till vardags.

Steg två är att tvätta bort döda hudceller som alltid finns på huden. Man vill ju inte få ner ytterligare döda hudceller i porerna när syftet är att tömma dem. För att få bort så mycket som möjligt av de döda hudcellerna använder man en skonsam peeling som försiktigt exfolierar ansiktet. Efter peelingen har man skapat fri väg för pormaskarna att komma ut, den skyddande barriären är borttvättad.

Efter att man har rengjort ansiktet från både smink och döda hudceller är det dags att öppna upp porerna ytterligare samtidigt som man mjukar upp huden så den blir lättare att arbeta med. Detta görs genom att man ångar ansiktet. Varm ånga får porerna att öppna upp sig. Det finns flera sätt att ånga ansiktet på, antingen så passar du på att ta en lång och varm dusch eller så gör du ett ångbad. Ett ångbad görs enkelt genom att hälla kokande vatten i en bunke eller en vid skål, skålen placeras sedan så att du med lätthet kan böja ned ansiktet över skålen så att ångan från det varma vattnet stiger upp i ansiktet. Man kan med fördel lägga en ren handduk över huvudet och skålen så att ångan stängs in för en effektivare behandling. Det brukar ta runt 30 minuter i ångbad för att få upp porerna tillräckligt, har man väldigt mycket porer så kan man behöva sitta en längre stund och byta ut vattnet.

Håll det rent runt om dig hela tiden vid porrengöring

Sedan är porerna redo för att tömmas. Tvätta först händer noga med tvål och vatten och använd gärna handsprit där efter. Om det är smuts på fingrarna så kan det också orsaka inflammationer i huden. Har du tillgång till tunna latexhandskar så kan du med fördel använda dem för att undvika inflammationer ytterligare, annars kan du använda servetter eller bomullspads som distans mellan fingrarna och huden. Kläm aldrig pormaskar direkt med fingrarna och använd absolut inte naglarna då de kan första huden runtomkring och orsaka ärr och inflammationer.

Porerna töms sedan genom att du varsamt trycker ut pormaskarna. Till din hjälp använder du ena pekfingret precis vid pormasken och det andra pekfingret jobbar på lite mer avstånd. Tänk att en pormask är som en vulkan och du bara ser öppningen. För att få ut allt innehåll måste du klämma vid vulkanens fot, annars riskerar du att istället trycka ned pormasken längre ned i huden. Efter tömning ska man skölja ansiktet med kallt vatten för att täppa till porerna igen så att de inte kan samlas ny smuts så lätt. Man kan också smörja in ansiktet med en återfuktande kräm eller olja. Låt huden vila från smink ett par timmar.

Andra populära artiklar:
Måla läpparna steg för steg
Fråga hos apoteket