Att hitta din nya parfym online

By

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Under de senaste åren har den större delen av all shopping gått över online, och så även för parfymer. Att köpa en parfym online är inte bara smidigt då du inte själv behöver ta dig till en butik, det är ofta även bra för din plånbok, då du kan hitta samma parfym till ett bättre pris när du letar på olika hemsidor.

Men det som är knepigt med just parfymer till skillnad från till exempel kläder, är att det inte spelar någon roll hur en parfymflaska ser ut – du kan inte känna lukten genom en skärm.

Så vad ska man egentligen tänka på när man köper en parfym online och hur minimerar man riskerna att få hem en parfym man inte tycker om?

Att tänka på inför ditt köp

När du letar runt efter en parfym online så behöver du ha några små saker i åtanke för att veta vart du ska börja. Vi hjälper dig på vägen mot den perfekta parfymen för dig!

1. Vilken typ av parfym har du använt dig av tidigare?

Vad du vanligen dras till för doft är en av de viktigaste aspekterna till din nästa parfym. Om du kikar på dina tidigare parfymer så kan du ofta hitta en röd tråd i vilken eller vilka typer av dofter du brukar tycka om. Kanske brukar dina parfymer luta mot det blommiga hållet, vilket är en av de mest vanliga dofterna ute på hyllorna. Till dessa tillhör till exempel Ariana Grandes parfym – Ari Eau De Parfum och den populära Gucci Bloom.

Andra typer av dofter kan vara aromatisk, träig eller varför inte citrus? För aromatiska dofter kan Yves Saint Laurent Libre vara passande. För de som gillar med tunga, träiga dofter kan Narciso Rodriguez istället vara ett bättre val. Kika på vad för dofter du tidigare använt och gör en bedömning av vilket håll du ofta drar dig mot.

2. Testprov tillsammans med din parfym

Det som kan vara svårt är som sagt att veta om doften är någonting du kommer att gilla om du inte tidigare har doftat på den. Då en öppnad parfym tyvärr inte kan lämnas tillbaka av förklarliga skäl så är ett tips att kika på hemsidor där de erbjuder ett litet prov som du först kan använda dig utav innan du öppnar den riktiga flaskan.

3. Vill du ha en Eau De Parfum eller Eau De Toilette?

När du kikar runt efter en parfym så kommer du komma förbi två termer mer ofta än andra, dessa är Eau De Parfum och Eau De Toilette. Men vad är egentligen skillnaden?
Enkelt förklarat så är Eau De Parfum mer koncentrerat än vad Eau De Toilette är, alltså mer oljor än alkohol. Eau De Parfum är därför oftast lite dyrare än Eau De Toilette då parfymen doftar mer och håller längre på kroppen än Eau De Toilette.

4. Vilken prisklass är du ute efter?

Beroende på om du går efter en Eau De Parfum eller Eau De Toilette så kommer du även se en skillnad gällande pris. Annat som påverkar priset är vilket märke du siktar efter, Chanel eller Dior ligger exempelvis alltid i den övre prisklassen medan mindre välkända märken kan kosta betydligt mindre.

Det betyder inte att de parfymer med lägre pris är sämre, bara att de inte slagit igenom på marknaden på samma sätt. Var heller inte rädd för att testa på helt nya dofter på din kropp. Kom ihåg att en doft inte nödvändigtvis doftar likadant på alla och att du därför behöver göra en personlig bedömning när det kommer till just parfymer.

Lycka till i jakten efter din nästa favoritdoft!