Olika typer av hårborttagning

By

Anledningarna kan vara många till att man vill ta bort hår på en eller flera ställen på kroppen. Speciellt till sommaren vill fler avlägsna hårväxten på bland annat ben, armhålor och bikinilinje. För att bli kvitt håret finns det flera olika metoder att använda sig av.

Vaxning

Vaxning är en av de metoder som går utmärkt att göra på egen hand hemma. Det finns flera olika typer av vax och de fungerar lite olika. Dels finns det så kallat kallvax som går att köpa på vanliga matvarubutiker. Det är vax som sitter fast på remsor, remsorna gnuggar man mellan händerna för att få upp lite värme och särar sedan på de två remsor som sitter ihop. Remsan stryks sedan på medhårs där man önskar avlägsna håret. Ett snabbt ryck mothårs avlägsnar remsan som tar håret med sig. Viktigt är att hålla huden sträckt under själva rycket och att rycket är snabbt och bestämt.

Sedan finns det varmvax och sockervax som de båda fungerar lite liknande. Varmvax köps på burk och värms i mikron innan användning. Där måste man vara uppmärksam så att inte vaxet blir alltför varmt och orsakar brännskador. Varmvaxet stryks sedan på det önskade området med någon form av spatel och därefter placeras en remsa på vaxet. Remsan rycks bort på samma sätt som kallvaxremsorna.
Sockervax värms också upp i mikron innan användning men sockervax behöver man inte ha remsor till, även om det också fungerar. Annars applicerar man sockervaxet och rycker bort det med bara händerna. Det blir som en klump som kan användas flera gånger vid samma tillfälle. Sockervax brukar upplevas som mindre smärtsamt än de andra vaxen.

Epilering

Ett annat sätt att avlägsna oönskad hårväxt hemma är att använda sig utav en epilator. Denna hårborttagningsapparat är elektrisk och arbetar effektivt med att dra upp hårstråna från rötterna. Denna metod kan upplevas som smärtsam men ger ett långvarigare resultat än till exempel rakning. Epilatorn används genom att man helt enkelt drar den mothårs på det område som man vill avlägsna hår ifrån. Även här är det bra att sträcka ut huden så att epilatorn kommer åt alla hårstrån.
En del apparater är vattentäta och kan då med fördel användas i badet eller i duschen när huden är mer mjuk och hårstråna är mer lättåtkomliga.

IPL-hårborttagning

Hårborttagning med hjälp av en IPL-maskin går att göra både hemma och på salong. De maskiner som finns för hemmabruk ger inte samma resultat som de på salong, men de duger alldeles utmärkt som ett alternativ för rakning eller vaxning.
En IPL-maskin jobbar med intensivt pulserande ljus som sänds ut till hårsäckarna. Detta ljus försvagar hårsäckarna och i vissa fall även dödar hårsäckarna. Håret faller då av när hårsäcken inte längre orkar hålla i det.
Maskinen förs sakta fram och tillbaka över det område som ska behandlas och behandlingen behöver upprepas ungefär var fjärde till var åttonde vecka för att behålla ett slätt resultat.
I längden blir hårtätheten glesare och glesare som en följd av att fler hårsäckar dör.