Olika metoder för tandblekning

By

Att bleka sina tänder är något som har blivit väldigt populärt på senare år och därmed har även tillgängligheten för tandblekning blivit allt högre. För att få vitare tänder finns det olika metoder att ta till även om metoderna är snarlika varandra. Man kan välja att bleka sina tänder hemma på egen hand eller på en tandvårdsmottagning.

Innan du bleker dina tänder

Oavsett om du väljer att bleka tänderna själv eller på en mottagning är det viktigt att tänderna undersöks innan man påbörjar en behandling. En undersökning visar dels på om dina tänder går att bleka utan att ta skada av det men den förbereder också för att tandblekningen ska ge ett så bra resultat som möjligt. Under undersökningen kan till exempel tandsten tas bort, något som ger ett dåligt blekningsresultat om det sitter kvar.

Bleka tänderna på mottagning

När du bleker tänderna på en tandvårdsmottagning så är det oftast bara första behandlingen som behöver göras på mottagningen. Därefter brukar man få med sig noggranna instruktioner och produkter för att kunna göra flera behandlingar hemma på egen hand.

På en mottagning är det vanligast att man använder sig av en skena för att bleka tänderna. Denna skena gjuts efter just dina tänder för att få en så bra passform som möjligt och därmed ett bättre resultat av blekningen. I skenan lägger man sedan den blekgel som ska användas och därefter sätter man på sig skenan på tänderna. Skenan bör man ha på sig i 1-2 timmar vid varje tillfälle. En behandlingskur brukar vara mellan 3-8 dagar där man dagligen använder blekningskenan. Detta sätts upp av din tandläkare exakt hur din behandling ska se ut.

Om du genomgår behandling för tandblekning på en mottagning så ingår det också en efterkontroll. Under denna kontroll tittar tandläkaren på hur resultatet har blivit och att dina tänder inte har tagit någon skada av behandlingen.

En mottagning kan också bleka enskilda tänder som har blivit missfärgade av någon anledning.

Tandblekning hemma

Numera finns det mängder av produkter för att kunna bleka tänderna på egen hand i hemmet. Något som oftast är en lägre kostnad i jämförelse med att bleka tänderna på en mottagning.

En populär metod för hemmablekning är att använda sig av så kallade strips. Det är remsor som redan har gel applicerat på sig. Dessa remsor placerar man sedan på tandraden och sedan ska den verka i vanligtvis runt 20 minuter. I en förpackning kommer särskilda remsor för den övre tandraden och för den nedre tandraden. Vid användning av remsor är det viktigt att remsorna sitter mot tänderna och att det inte bildas några bubblor mellan remsa och tand. För bästa resultat bör behandlingen upprepas dagligen i ungefär en vecka.

Ett annat alternativ till att bleka tänderna hemma är att även här använda sig av en skena. Det finns universala skenor att köpa på olika apotek. Dessa fungerar på samma sätt som tandblekningsskena som man får via sin tandvårdmottagning. Man applicerar blekningsgel i skenan för att sedan placera skenan på tandraden. Även denna behandling bör upprepas dagligen i några dagar till att ett önskat resultat har uppnåtts.

Efter avslutad behandling bör man vara extra noga med att skydda sina tänder med hjälp av flour. Tänderna är ofta lite extra känsliga efter att ha blivit utsatt för blekning och flour hjälper till att hålla en god munhygien.

Biverkningar av tandblekning

Det händer att man får biverkningar när man bleker tänderna och en vanlig sådan är ilningar. Andra biverkningar kan vara att tandköttet blir svullet eller till och med sårigt, något som är vanligast om man bleker med skena som skaver mot tandköttet.
Både ilningar och irriterat tandkött är biverkningar som går över av sig själv efter att man har avslutat behandlingen. Om det inte går över bör man söka vård på en tandvårdsmottagning.