Minskad stress genom att vara mer fokuserad

By

Ett av dagens största samhällsproblem är stress. Stress över arbete, bostad, familj, sjukdomar, vänskap – ja till och med för få “likes” på sociala medier. Denna stress är negativ för oss människor och får oss att bli ofokuserade. Vi tappar koncentrationen på det som verkligen är viktigt. Att vara fokuserad är alltså mycket viktigt – därför kommer här några tips på hur du kan behålla koncentrationen och bli mindre stressad.

Vi känner alla igen det. När vi har mycket att göra är det lätt hänt att vi inte får någonting gjort alls. Ett klassiskt problem som har sin grund i att vi inte kan fokusera fullt ut på en uppgift i taget utan att våra tankar vandrar iväg till nästa uppgift. Resultat? Att ingenting alls blir gjort! Men det finns flera tips att ta till för att öka sin produktivitet och koncentrationsförmåga.

Ett personlighetstest talar om för dig vem du är

Ett första steg för att lära känna dig själv är att göra ett personlighetstest. Genom att göra test kan du ta reda på vad som gör dig glad, vad som gör dig stressad, vad du är bra på och vad du kan förbättra. Oftast vet ju du det själv – men det är bra att få det på papper. Olika personlighetstyper har ofta olika saker som gör en stressad – ta reda på vem du är och hur du fungerar.

Sömnen – nyckel till att hjärnan ska fungera

Sömnen är mycket viktig för att din hjärna ska fungera väl och för att du ska kunna koncentrera dig. För lite sömn leder till att du får svårare att koncentrera dig. De kognitiva processerna i hjärnan påverkas av sömnen – både mängden sömn och kvaliteten på sömnen.

Även för att minnet ska fungera krävs ordentligt med sömn. Många som sover dåligt eller för lite under längre perioder upplever det svårt att minnas saker de hört eller upplevt. 

Regelbunden motion och god kost hjälper

Att vid jämna mellanrum träna och röra på kroppen hjälper din koncentrationsförmåga. Studier visar att personer med bra kondition har bättre förmåga att ta in information än de som inte rör på sig. Framförallt löpning har visat sig ha en positiv effekt. 

Träningen behöver inte vara mycket ansträngande för att det ska ge positiv effekt. Regelbunden träning som får din puls att gå upp räcker. Du behöver därför inte känna någon press med att träna stenhårt hela tiden – lite och ofta är bättre än sällan och mycket.

Att äta rätt är ger också kroppen och hjärnan den energi den behöver. Ät regelbundna måltider utan snabba kolhydrater och drick ordentligt med vatten. Det ger hjärnan den näring den behöver för att du ska kunna koncentrera dig. Även stress är enligt forskning kopplad till för dålig och onyttig kost. 

Kost och träning hör ihop – sköter du dessa två delar har du kommit en bra bit på vägen för att bli mindre stressad.

Spel som får dig att fokusera

För vissa kan spel hjälpa till att fokusera på en uppgift i taget. När du spelar ett spel där du behöver koncentrera dig fullt ut kopplar hjärnan automatiskt bort allt runtomkring vilket är en bra övning för hjärnan.

Spel som schack, poker, roulette och slots är exempel på spel som kan spelas online där du som spelare behöver fokusera dig fullt ut på spelet för att lyckas. Även blackjack ett populärt spel för många av oss, har en positiv inverkan på koncentrationsförmågan och hjälper oss att koppla bort saker runt omkring.

Belöna dig själv

Att vara fokuserad längre perioder är svårt. Kroppen och hjärnan klarar inte av att sitta timmar i sträck och arbeta. Du behöver pauser då och då. Ett bra sätt är att dela upp arbete i olika delar och sedan belöna dig själv när du klarat dessa delar. 

Planera dagen efter vad du måste få gjort. Genomför tex. ett pass om 30 minuter där du ska ha klarat av ett visst arbete och när detta är klart belönar du dig själv med en paus. Var snäll mot dig själv och du kommer kunna koncentrera dig bättre och längre.