Allt om mandelolja – bästa oljan för hud och hår!

By

Mandeloljan har snabbt blivit populär bland hudvård och hårvård där den tillför både fukt, E-vitamin och olika fettsyror. Den här typen av olja är särskilt lämplig för torr hud och torra hårtoppar.
I och med mandeloljans växande popularitet förekommer även fejkad mandelolja på marknaden. Den oljan består inte sällan av persikoolja eller aprikoskärneolja istället. Mandeloljan däremot framställs av sötmandel, ibland även bittermandel, och går igenom en process som innefattar både kallpressning och varmpressning. Oljan är klar till utseendet med en ljusgul nyans och en tunnflytande konsistens.
Här är exempel på 6 tillfällen där mandeloljan kan göra underverk:

Återuppliva torrt och glanslöst hår

Genom att regelbundet förse ditt hår med mandelolja i såväl toppar som längder och hårbotten kan torrhet behandlas och förebyggas. Oljan som är rik på E-vitaminer och flertalet mineraler kan göra underverk och återge glans till livlöst hår. Även den torra hårbotten som lider av klåda kan behandlas med denna olja, liksom den reducerar och förebygger uppkomst av mjäll. Använd den som en balsam, en hårinpackning eller som ett hårserum. Skölj ur efter några minuter, låt den verka under natten för att skölja ur på morgonen eller använd den som en leave-in produkt.

Näring till fransar, bryn och skägg

Oljan kan även appliceras på såväl fransar som bryn för att stärka stråna och få dem att leva längre. På så sätt kommer fransar och bryn upplevas som tätare och fransarna kommer att växa sig längre innan de naturligt trillar av. De glesa brynen kan bli buskigare då hårsäckarna väcks och stimuleras.
Den kan även användas som skäggolja för att tämja skägget, göra det mjukt och även där stimulera tillväxten för en tätare och längre skäggväxt.

Avkopplande massage

Mandeloljan har stressreducerande effekter och är perfekt att använda för den avkopplande massagen. Både muskler och sinne varvar ned och spänningar löses upp. I och med att den inte absorberas omgående vid applicering är den perfekt att använda vid massage då den bevarar lagom glid. Den kan även användas som en ren kroppsolja för att smörja in torr hud eller förebygga bristningar på gravidmagen.

Dämpar klåda och lindrar smärta

Tack vare mandeloljans lugnande egenskaper kan den även effektivt dämpa klåda, inflammationer och reducera uppkomsten av olika utslag. Inte sällan kan du hitta mandelolja bland ingredienserna för eksemsalvor. Eksem och andra utslag mjukas upp, skorpor lossnar lättare och hudens läkningsprocess stimuleras. Används effektivt på psoriasis där den dämpar inflammationen som har uppstått i huden. Därtill kan oljan appliceras på insektsbett eller vid kontakt med brännässlor då den dämpar och lindrar såväl smärta som svullnader. Kan även användas på skadad hud för att skynda på läkningsprocessen, liksom på såriga bröstvårtor vid amning.

Den dagliga hudvården

I hudvården kan mandeloljan appliceras på torr, känslig och fet hud vilket gör att oljan är lämplig i flera typer av hudvård. På torr hud framkommer mandeloljans fuktgivande och fuktbevarande egenskaper så att huden blir len och mjuk. Den känsliga huden tar tillvara på mandeloljans lugnande egenskaper och förser den med ett skydd mot yttre påfrestningar. Mandeloljans fettsyror löser upp fettet på den feta huden och balanserar fettbalansen vilket gör att den glansiga ytan dämpas.
Samtidigt kan trötthetstecken reduceras så som mörka ringar eller påsar under ögonen. I den dagliga hudvården kan man även använda oljan som en skonsam sminkborttagning. I och med att oljan är så skonsam och mild kan den även användas för babyvård.

Reducera och förebygga ålderstecken

Då vitamin E är en naturlig antioxidant kan den hjälpa huden att bevara sin elasticitet och fyllighet. Detta är särskilt populärt för olika anti age-produkter där mandelolja ofta kan ses som en ingrediens. Spänsten bevaras vilket förebygger att rynkor och linjer uppstår. Samtidigt förses huden med ett yttre skydd bland annat för UV-strålning som även i sig kan framkalla en föråldrad hud. Mandeloljan jämnar även ut och ljusar upp hudtonen vilket bidrar till ett yngre utseende. För att förebygga ålderstecken bör oljan appliceras som en del i den dagliga hudvårdsrutinen, antingen på morgonen eller kvällen. En regelbunden användning ger ett mer tillfredsställande resultat.

Rekommenderade produkter med mandelolja

Loelle Mandelolja Kallpressad 100 ml

Den här produkten består till 100% av mandelolja som har kallpressats ur sötmandeln. Det gör att produkten är helt naturlig och även ekologisk. Produkten har en lång hållbarhet som sträcker sig upp till 3 år vid rätt förvaring, vilket är bra då oljan är dryg och räcker länge. Använd oljan för att mjuka upp och återfukta den torra huden, dämpa klåda och lindra eksem. Förutom E-vitamin är oljan rik på fettsyrorna Omega 6 och Omega 9. I duschen kan mandeloljan användas som balsam till håret eller så kan man applicera den i fuktigt hår som ett hårserum. Detta motverkar torrt hår och kluvna toppar.

Rømer Naturlig Mandelolja

Blanda denna olja med din body scrub, bodylotion eller din dagkräm för att ta del av mandeloljans goda effekter. Produkten kan även användas för sig själv där den kan appliceras som en kroppsolja efter dusch och bad eller som massageolja. Linolsyran i oljan mjukar upp huden och piggar upp hudcellerna. Du kan även använda denna produkt som en bas när du gör en egen body scrub genom att blanda oljan med grovkornigt havssalt.

Crearome Mandelolja Kallpressad Eko

Denna ekologiska mandelolja från Crearome är särskilt populär att använda som en kroppsolja eller som massageolja. Den har den perfekta konsistensen och lägger sig jämnt på huden där den dröjer sig kvar en stund innan den absorberas. Oljan kan användas till torr och känslig hud, liksom för babyvård. Vid applicering på eksem eller psoriasis lindras klådan och inflammationen dämpas. Även till håret kan denna produkt användas som en hårolja. Applicera på torrt eller fuktigt hår i toppar och längder för att återfukta och tillföra en glans.

Maria Åkerberg Coldpressed Almond Oil

Från sötmandel har denna olja kallpressats och det är den enda ingrediensen i denna produkt. Den halvfeta formulan kan användas till hela kroppen, inklusive ansiktet, men den absorberas inte direkt av huden. Istället dröjer den sig kvar och bygger upp ett yttre skydd innan den sjunker ned och börjar återfukta huden. Används även med fördel för sminkborttagning till ögonsmink så som mascara och eyeliner.


Köp mandelolja här:
Lyko