Måla läpparna steg för steg

By

Inlägget innehåller reklamlänkar för Eleven.se, Lyko.se, Nordicfeel.se, cdon.se och Ahlens.se

Det krävs övning och åter övning för att lyckas bemästra konsten som det innebär att måla läpparna med ett snyggt resultat. Många glömmer att läpparna behöver vårdas på samma sätt som det övriga ansiktet. Att måla torra, spruckna eller ovårdade läppar försämrar resultatet avsevärt. Så lägg tid på grunden, precis som med allt annat.

Det är fyra steg för att få till riktigt snygga läppar. Det första är att använda en scrub som tar bort orenheter och steg två är att återfukta läpparna så att de blir lena och mjuka. Steg tre är att applicera läppenna, det är med denna som du utgör konturen för dina läppar och vilken form de ska ha. Slutligen är det dags att använda läppstift för att få en snygg färg.

Här tips på några produkter som hjälper dig att uppnå det resultat du önskar. Produkter för både förarbete och det synliga, målade resultatet.

Målade läppar har länge varit ett sätt att visa vem du är eller vilket humör du är på. Ett par snyggt målade läppar är en viktig accessoar som kan förändra en hel look och framhäva ansiktsdrag. Ett läppstift är perfekt om du har bråttom, men ändå vill se piffad ut. Läpparna är en liten del av kroppen, men som har stor synlig effekt. Färgade läppar har varit modernt sedan 1920-talet och idag är det hetare än någonsin att måla läpparna i olika färger. Här får du tipsen hur du får perfekt målade läppar som håller hela dagen.

Tips på produkter för att måla läpparna

Frank Body Lip Scrub Original

 • Naturliga ingredienser
 • Återfuktning och peeling i ett
 • Ger snabbt resultat

Av helt naturliga ämnen är denna scrub framtagen för att skonsamt peela bort orenheter från dina läppar. Scruben är gjord av socker och kaffe som binds ihop med bivax. Kaffet stimulerar cellförnyelsen och blodcirkulationen, sockret står för själva peelingen och bivaxets funktion är långtidsverkande återfuktning.

Scruben appliceras på läpparna med hjälp av fingrarna och masseras försiktigt in. Massera i ungefär 30 sekunder och skölj sedan av överflödig scrub.

Måla läpparna steg för steg - Max Factor Lip Scrub & MoistureMax Factor Lip Scrub & Moisture

 • Smidig applicering
 • Är en så kallad “leave-in” produkt och behöver inte tvättas av
 • Verkar under natten

Med samma utformning som ett läppstift är denna scrub från Max Factor väldigt enkel att applicera. Du applicerar den på samma sätt som ett läppstift eller ett läppsyl och låter den sedan verka. Denna läppskrubb kan med fördel användas nattetid så att den får verka medan du sover. Den är uppbyggd med två olika lager där det yttre lagret verkar exfolierande och den inre kärnan är återfuktande.

Sorry, no prices available at this time.

Måla läpparna steg för steg - Jack Black Intense Therapy Lip BalmJack Black Intense Therapy Lip Balm SPF25 Lemon

 • Reparerar spruckna läppar
 • Lugnar irritationer
 • Skyddar mot UV-strålar

Jack Black Intense Therapy Lip Balm är inget vanligt läppbalsam, utan det här är ett läppbalsam som reparerar dina torra och spruckna läppar samtidigt som det ger skydd mot sol och extrem värme. Läppbalsamet innehåller flera antioxidanter som verkar för att behandla nariga läppar och lugna ned eventuella irritationer. Den har en svag doft av citron vilket gör att den känns riktigt fräsch.

Sorry, no prices available at this time.

Måla läpparna steg för steg - NYX Professional Makeup Dazed & Diffused Blurring Lip StickNYX Professional Makeup Dazed & Diffused Blurring Lip Stick

 • Formula för ett hållbart resultat
 • Flera nyanser för alla tillfällen
 • Möjlighet att tona linjen på ett smidigt sätt

Den här läppennan, NYX Professional Makeup Dazed & Diffused Blurring Lip Stick, tar dig till en helt ny nivå av möjligheter när det kommer till att skapa konturen på dina läppar. I ena änden är själva läppennan som du applicerar en matt färg med. För att ge ett extra bra resultat har man tillsatt jojobaolja i formulan som gör att den är enklare att applicera. I den andra änden finns en läppensel som är gjort av syntetiskt material och har en platt utformning. Men hjälp av denna pensel kan du förstärka den look som du är ute efter. Penseln gör det nämligen möjligt att tona ut linjen och du kan välja mellan att göra den helt suddig, tona ut i en ombré eller låta linjen vara exakt så skarp som den är från början. Pennan finns i hela tolv olika nyanser.

IDUN Minerals Lip Crayon

 • Mineralpigment för en fyllig och intensiv färg
 • 100% vegansk
 • Hjortronolja för vårdande återfuktning

Med namn efter svenska sångerskor har IDUN Minerals tagit fram lättapplicerade läppstift i sju olika nyanser. Utformningen av läppstifter är precis som namnet antyder, som en krita. Det är också med denna utformning som den är extra lätt att applicera.

Måla läpparna steg för steg - e.l.f. Day to Night Lipstick Duo Need it Nudese.l.f. Day To Night Lipstick Duo

 • 2 i 1
 • Innehåller vårdande vitaminer
 • Ger dina läppar återfuktning med shea butter

Om du har detta läppstift, e.l.f. Day To Night Lipstick Duo, i din handväska kan du enkelt förvandla din vardagslook till en partylook. Den har ett läppstift i vardera ände, ett som har en mjuk ton som med fördel kan användas till vardags och ett som har en intensivare nyans för din partylook.

Sorry, no prices available at this time.

Så här målar du läpparna steg för steg

1. Skrubba

Läpparna bör behandlas på liknande sätt som resten av ansiktet. Börja med att skrubba läpparna försiktig för att få bort torra och döda hudceller. Använd gärna en mjuk ren handduk eller en tandborste för att skrubba. Om läpparna är väldigt torra kan du fukta dem med vatten eller lite mjukgörande läppbalsam eller olja. Detta steg är grundläggande och mycket viktigt om du vill få snygga läppar. Gör detta till en rutin och skrubba gärna minst en gång i veckan eller oftare vid behov.

2. Smörj

Precis som övriga delar av kroppen behöver läpparna fukt. Läppstift på torra läppar kommer aldrig att se bra ut. Därför måste du smörja läpparna med läppbalsam eller olja innan du målar dem. Du kan även smörja läpparna med läppserum innan du går och lägger dig så att fukten verkar under natten. Det finns även särskilda primers för läpparna som kan appliceras innan läppstiftet. En primer är genomskinlig och gör att läppstiftet håller sig på plats bättre under dagen.

3. Läppenna

Läppennan är A och O om du vill skapa en illusion av större läppar. Använd en läppenna i samma nyans som läppstiftet. Använd gärna en matt penna för att skapa ett naturligt resultat. Tipset är att måla en bit utanför läpparna för att de ska se större ut. För att skapa en naturlig övergång kan du stryka ljus concealer på kanten av läpparna. Därefter målar du med pennan efter läppens naturliga form. Om du vill att färgen ska hålla hela dagen eller vara extra intensiv kan du måla hela läppen med pennan. Tänk på att pennan måste vara nyvässad.

4. Läppstift

Efter pennan är det dags att måla på läppstiftet. Det finns många tekniker, bland annat pensel eller direkt med läppstiftet. För en mer definierad look bör du använda pensel. Vilken sorts läppstift du använder kommer även att påverka slutresultatet. Matta läppstift håller oftast längre än krämiga och glansiga. Ett krämigt läppstift ger dock ett mer naturligt resultat.

5. Ta bort överflöd

Pressa läpparna mot en servett för att ta bort överflödig färg. Måla därefter ett nytt lager läppstift. Om du följer denna procedur kommer dina målade läppar att hålla länge.

Några vanliga frågor om att måla läppar och läppstift

Vad innehåller läppstift?

De flesta läppstift innehåller framförallt tre beståndsdelar: olja,vax och pigment.
Vaxet ger form och applicerbarhet. Oljan tillför fukt.

Hur får man bort läppstift från kläder?

Läppstift innehåller vax, olja och pigment. Tre delar som alla är svåra att få bort. För att ta bort vax behöver man lösningsmdel och olja försvinner med någon sorts avfettare. Pigment stannar ofta kvar även efter att dessa har applicerats och kan behöva oxidationsmedel.

Viktig är att ta reda på om materialet är tvättbart (så som bomull, akryl, nylon och polyester) eller icke-tvättbart (känsliga material så som ull, silke, viskos, acetat och triacetat) Icke-tvättbara material bör lämnas in till kemtvätt.

Men vem har avfettare och lösningsmedel? Skrapa bort löst läppstift om möjligt, använd sedan flytande tvättmedel eller fläckborttagning på fläcken. Låt verka en stund och tvätta som vanligt.

Ett trick är att spraya ordentligt med hårspray på fläcken. Vänta 10 minuter, badda sen fläcken med hushålls papper och tvätta sedan plagget som vanligt.

Proffstipsen är att lägga plagget på en ren handduk eller hushållspapper som kan “suga upp” läppstiftsfläcken. Applicera borttagningsmedel på baksidan av fläcken och använd hushålls papper eller annan textil för att “trycka ner” fläcken på den rena handduken/pappret. Jobba utifrån in mot mitten på fläcken. Byt ut pappret eller det rena tyget så att det inte sprider fläcken vidare på plagget.
När fläcken är borta skölj plagget under rinnande vatten och tvätta sen plagget som vanligt.

Hur mycket kostar Chanel läppstift?

Man kan hitta Chanel läppstift från ca 330 kr på flera internetsiter. Men ett bättre riktmärke är ca 450 kr för ett Chanel läppstift. (Sommaren 2020)

Några exempel:

Återfuktande läppstift Rouge Coco Chanel

Fuktcerat Les Beiges Chanel

Läppglans Rouge Coco Chanel

Hur gör man läppstift?

Ingredienserna blandas och smälts separat på grund av olika typerna av ingredienser som används. En blandning innehåller lösningsmedel, en annan oljorna och den tredje innehåller fetter och vax.

Blandningen med lösningsmedel och flytande oljor blandas sedan med färgpigmenten. Efter att pigmentmassan är beredd blandas den med det heta vaxet. Därefter hälls blandningen i rörformar, kyls och separeras från formarna.

Slutligen om att måla läpparna

Hoppas du har lärt dig något i vår guide, tycker du att vi behöver komplettera med uppgifter i artikeln, skriv gärna en kommentar eller maila oss på [email protected]

Läs även vår guide om att måla ögonfransarna

Källor:

http://www.madehow.com/Volume-1/Lipstick.html