Makeupartist drömmar?

By

En makeupartist arbetar vanligtvis på ett av två sätt. Antingen arbetar de som frilansare, vilket innebär att de är egenföretagare och arbetar per jobb, eller så arbetar de för ett kosmetikaföretag eller en salong. Om de arbetar för ett företag kan de vara ansvariga för att göra sminket för fotograferingar, runway-shower eller andra evenemang. Eller så arbetar de på en salong och sminkar folk vid speciella tillfällen som bröllop.

Oavsett vilket så är det en sminkös jobb att få människor att se så bra ut som möjligt. Det gör de genom att använda sin kunskap om färg, ljus och skugga för att framhäva någons drag. De använder också sina färdigheter för att dölja brister och skönhetsfel. Makeup-artister måste vara mycket detaljerade, orienterad och ha en god känsla för estetik.

Det råder ingen tvekan om att det krävs mycket skicklighet, passion och engagemang för att bli makeupartist. Men vad krävs för att göra verklighet av dessa drömmar?

Fyra saker du måste göra för att lyckas som makeupartist:

Utbilda dig

Det första steget för att bli makeupartist är att skaffa sig rätt utbildning. Detta innebär att du måste slutföra ett kosmetolog-program vid en ackrediterad skola. Under din skolgång lär du dig om olika tekniker och stilar för sminkning, samt hur man på ett säkert sätt använder olika produkter och verktyg. Dessa utbildningar kostar en del och om du inte har några besparingar finns det möjlighet till snabblån utan krav på inkomst.

Bygg upp din portfölj

Som makeupartist är din portfölj ditt visitkort. Det är viktigt att du har en rad olika utseenden som du kan visa potentiella kunder. För att bygga upp din portfölj kan du överväga att samarbeta med lokala fotografer eller boka sminkjobb via olika onlineplattformar.

Marknadsför dig själv

När du har en stark portfölj är det dags att börja marknadsföra dig själv till potentiella kunder. Detta innebär att skapa en professionell webbplats och närvaro i sociala medier samt att nätverka med andra yrkesverksamma inom branschen.

Håll dig uppdaterad

Skönhetsvärlden förändras ständigt, så det är viktigt att du håller dig uppdaterad om de senaste trenderna och produkterna. Ett sätt att göra detta är att följa makeupartister som du beundrar på sociala medier och prenumerera på skönhetstidningar. Överväg dessutom att gå kurser eller workshops ibland för att uppdatera dina kunskaper.

Hur mycket arbetar en makeupartist?

En makeupartist arbetar i allmänhet länge, ofta även på kvällar och helger. De kan också behöva resa till olika platser för fotografering eller modevisning. Makeup-artister arbetar vanligtvis för ett visst företag, t.ex. ett kosmetikaföretag, eller så kan de vara egenföretagare och arbeta som frilansare. Vissa sminköser arbetar också inom tv, film och teater.