Hur man kan använda makeup för att framhäva ögonformen!

By

Makeup är en konstform som kan användas för att förstärka dina naturliga ansiktsdrag och framhäva ögonformen. Att förstå hur man kan använda makeup för att framhäva just din ögonform är avgörande för att skapa en smickrande look. 

I denna artikel kommer vi att gå igenom steg för steg hur du kan framhäva ögonformen med hjälp av olika tekniker, produkter och färgval anpassade efter din unika ögonform.

Grundläggande makeuptekniker för ögon

Innan vi går in på detaljer för varje ögonform, är det viktigt att känna till några grundläggande makeuptekniker. För att framhäva ögonen bör du börja med att välja rätt ögonbrynspenna för en korrekt ögonbrynsmakeup och en smickrande ögonskugga. Använd ljusa färger för att lyfta och öppna ögat, och mörkare färger för att skapa djup och dimension.

En bra ögonprimer kan också förbättra ögonskuggans hållbarhet och intensifiera färgen. En eyeliner kan definiera ögonens form och mascaran lägger den sista touchen till din ögonmakeup genom att framhäva fransarna.

Välj mascara utifrån dina ögon och tillfälle. Du kan exempelvis investera i en mascara för känsliga ögon om du har lätt för allergier eller en vattenfast mascara om du vill att den ska hålla oavsett väder och aktivitet.

Makeup för runda ögon

Runda ögon har en tydligt cirkulär form och för att framhäva dessa kan du fokusera på att förlänga ögat. Använd en mörk ögonskugga eller eyeliner längs den yttre ögonkanten för att skapa en illusion av längre ögon.

Applicera sedan ljus ögonskugga på ögonlockets mitt för att ge en öppnande effekt. Smoky eye-tekniken fungerar ofta utmärkt för runda ögon eftersom den hjälper till att skapa en illusion av ett mer mandelformat utseende.

Makeup för mandelformade ögon

Mandelformade ögon anses vara den mest balanserade ögonformen, och de är därför väldigt tacksamma att sminka. Med mandelformade ögon kan du vara kreativ och experimentera med olika makeupstilar.

En klassisk teknik är att använda en ljus ögonskugga på ögonlockets inre hörn och en mörkare skugga i globlinjen för att förstärka den naturliga formen. Eyeliner kan dras längs hela ögonlockskanten med en liten uppåtgående vinge vid ytterkanten för att ytterligare framhäva den mandelformade konturen.

Makeup för djupa sätta ögon

Om du har djupt satta ögon, är målet med din ögonmakeup att få ögonen att framträda mer. Använd ljusa och skimrande ögonskuggor på det rörliga ögonlocket och undvik alltför mörka nyanser i globlinjen som kan få ögonen att se ännu djupare ut.

En ljushetspunkt i ögonvrån lägger till en öppen och inbjudande look. Dra en tunn eyeliner längs franslinjen och avsluta med generöst med mascara för att verkligen få ögonen att poppa fram.

Med dessa tekniker och tips kan du framhäva dina ögon oavsett dess form. Kom ihåg att övning ger färdighet när det kommer till makeup, så ta dig tid att experimentera med olika stilar för att hitta vad som passar just din ögonform bäst.

Makeup är trots allt ett sätt att uttrycka sig och det finns inga strikta regler. Det viktigaste är att du känner dig bekväm och att din makeup speglar din personliga stil.