Magi på vita duken – 5 filmer som blev kända för sin sminkning och kostym

By

Att skapa en film involverar att en mängd olika byggstenar läggs helt perfekt. Manuset måste vara spännande, regin intresseväckande och skådespelet uppslukande. Men minst lika viktigt är smink och kostym. Utan denna byggsten riskerar hela illusionen att rasa och magin försvinna.

Det finns många sätt som man kan försvinna bort en stund på. Sätt att koppla av och låta vardagen läggas åt sidan en stund. Det kan vara en middag med vänner, casinospel på nätet med chans till vinster, en löptur i skogen eller en stund vid pianot.

Frågan är dock om det inte finns en bättre tillflyktsort än filmens värld. En riktigt bra film är på sätt och vis så nära verklig magi man kan komma. Handlingen rycker dag i en och helt plötsligt det som händer på skärmen eller vita duken lika mycket verklighet som mataffären på väg från jobbet eller semestern med familjen.

En vacker illusion är vad en film har potential att vara. Vi som åskådare har dock ett skarpt öga för vad som känns rätt och fel. Är det något som skaver kommer illusionen att brytas. Smink och kostym är en av de viktigaste redskapen en filmskapare har för att se till så att det inte händer.

Utan Love Larson och Eva Von Bahr hade vi aldrig fått se Robert Gustafssons förvandling till Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann. De spelade en minst lika viktig roll som skådespelaren själv. Låt oss ta en närmare på titt på några av de filmer som blev kända för sin sminkning och kostym.

Lord of the Rings

Få filmer har mött samma framgångar som Lord of the Rings-trilogin. De slog ner som en bomb i biograferna i början av 2000-talet och förtrollade en hel värld. Berättelsen om hobbiten Frodo och hans försöka att besegra den onde Sauron gick inte att slita sig ifrån.

Den påhittade världen Midgård, med sina alver, dvärgar, orcher och talande träd, kändes på något vis verklig. Visst var äventyret i sig medryckande och spännande, men de flesta filmfantaster är överens om att det inte hade blivit samma effekt utan smink och kostym i världsklass.

Alvernas spetsiga öron och mjuka drag tog timmar av arbete varje dag för att få alldeles perfekt. Samma gällde de otäcka orchernas förvridna ansikten. De datoranimerade karaktärerna i Lord of the Rings känns i dag aningen daterade, men smink- och kostymarbetet känns lika levande så här 20 år senare.

Monster

Precis som att det finns olika sätt att sminka sig beroende på årstid finns det också olika sätt att sminka karaktärer till en film. Filmer som Lord of the Rings snor lätt rubrikerna, men det betyder inte att den typen av arbete är den enda som bör hyllas.

I filmer där en skådespelare inträder rollen som en person som finns eller har funnits på riktigt spelar sminköser och kostymörer en viktig roll. Deras uppgift är att förvandla en människa till en annan.

Ett klassiskt exempel på hur det kan se ut när någon lyckas med den här typen av smink och kostym är filmen Monster. Om det inte vore för att hennes namn dyker upp i eftertexterna hade man kanske inte ens vetat att det var Charlize Theron som spelade rollen som seriemördaren Aileen Wuornos. Så omvandlande var smink- och kostymarbetet.

The Dark Knight

Sminkning och kostym kan ibland komma med vissa ramar och regler att förhålla sig till. När regissören Christopher Nolan bestämde sig för att ha med den klassiska karaktären Jokern i sin Batman-film The Dark Knight fanns det tydliga förväntningar på hur han skulle se ut.

I både serietidningar och filmer har Jokern nästan alltid varit klädd i lila, med vitt smink och ett påmålat rött leende som sträcker sig från kind till kind. Att frångå från dessa “regler” fanns inte på kartan. Det fanns dock utrymme till kreativ tolkning.

I The Dark Knight är Heath Ledger i rollen som Jokern visserligen sminkad i vitt, med ett rött leende och lila kostym. Samtidigt är det något som känns väldigt annorlunda i jämförelse till exempel med Jack Nicholsons variant i Tim Burtons Batman-film. Det här är en ny Joker, men ändå samma.

Filmen nominerades för bästa smink på Oscarsgalan 2009 men lyckades inte vinna. Det gjorde dock Heath Ledger, som postum tilldelades priset för bästa manliga biroll.

Lincoln

När en historisk person ska återskapas och komma till liv på den vita duken spelar kostym och sminkning den kanske viktigaste rollen – tillsammans med skådespelarens prestation. När Daniel Day-Lewis förvandlades till Abraham Lincoln i Steven Spielbergs film från 2012 var det som att någon hade åkt tillbaka i tiden för att filma den gamle presidenten.

Noggrann research hade genomförts för att få Lincolns kläder att se så realistiskt tidsenliga ut som möjligt. Kostymören Joanna Johnston hyllades över hela filmvärlden för sitt arbete och nominerades till en Oscar. Att hon inte vann sågs enorm överraskning.

Utan Johnstons arbete med att återskapa Lincolns garderob hade filmen inte blivit det mästerverk som den av många är ansedd vara. Daniel Day-Lewis vann dock pris för bästa manliga huvudroll.

Edward Scissorhands

En lista med filmer som har häpnat världen med smink och kostym är inte komplett utan Tim Burton – mannen vars sagolika filmer står och faller med sminköserna och kostymörernas artisteri. Det går att välja och vraka här. Kalle och chokladfabriken. Beetlejuice. Alice i underlandet.

Men frågan är om inte Edward Scissorhands är den film där smink och kostym har spelat viktigast roll. Man köper direkt Johnny Depp har hemmats av sina saxhänder hela livet. De har tvingat honom till ett liv i utanförskap. Den bleka sminkningen får oss att förstå att det här är en person som har hållit sig inomhus, borta från omvärlden, under större delar av sitt liv.

Det finns en sorg och styrka i det berättande som framträder genom att endast titta på sminket och kostymen. Som åskådare förstår man vem Edward är redan innan han har öppnat munnen. Det om något är filmmagi på riktigt.