Köpguide primers – Välj rätt utefter din hudtyp! 

By

Att förbereda din hud rätt innan applicering av smink är den största hemligheten till vacker porslinshy. En primer ger dig de bästa förutsättningarna till att ditt smink lägger sig rätt och håller hela dagen.  

Men hur väljer man rätt primer för sin hudtyp, hur appliceras en primer och vad bör man tänka på innan köp? Vi hjälper dig hitta rätt bland primers som passar just din hudtyp! 

Vad är en primer? 

En primer är en bas som du applicerar innan din vanliga sminkvårdsrutin. En primer trollar bort ojämn hud, stora porer och gör att du får en mjuk sammetslen hud som dessutom får ditt smink att hålla längre. Det är vanligt, speciellt under de torra vintermånaderna att sminket kaklar sig under dagen och du får osmickrande linjer både under ögon och runt munnen. Med en primer kan du undvika att ditt smink rör sig under dagen och få den där silkeslena ytan som du alltid drömt om.  

Men detta betyder dock inte att alla primers och de mest populära på marknaden kommer passa just dig. Vilken primer som sitter bäst i ditt ansikte har mer att göra med din hudtyp och vad för hudproblem du har. Med andra ord kommer du behöva välja en primer efter din huds behov.   

Vad används primern till? 

En primer används inte endast som en bas eller hinna på din hud för att göra den len, både hudton och hudstruktur jämnas ut och tar bort fina linjer som bland annat foundation annars kan skåra sig i. Primern skyddar även din hud både från ditt smink, men även föroreningar i luften som går in i dina porer.  

Man kan säga att din hud andas bättre med en primer, ditt smink håller längre och de motverkar även en oljig t-zon, vilket är speciellt bra för dig med fet eller kombinerad hy.  

Så applicerar du din primer 

Att välja rätt primer efter din hudtyp är den ena viktiga faktorn till len hy, medan rätt applicering är den andra. Primern gör sitt jobb som bäst när den appliceras efter din dagkräm men innan ditt smink. 

Vänta i några minuter innan du applicerar din primer så att du ser till att din dagkräm hinner sjunka in i huden ordentligt. Många föredrar att bearbeta primern innan de applicerar den i ansiktet. Detta kan du göra genom att ta fram önskad mängd primer och sedan värma upp den mellan fingrarna i några sekunder innan du gnuggar eller duttar på den.  

Hur du väljer att applicera din primer är upp till dig, det finns egentligen inga rätt eller fel. Det är dock viktigt att du inte tar för mycket produkt så att primern kan smälta in naturligt in i huden.  

Om du vill gå på en hela naturlig look utan foundation kan du även använda en primer för sig, då en primers jobb är att förbättra din hudstruktur. Du kan sedan välja att hoppa steget för foundation och istället applicera puder eller rouge direkt på din primer. En del väljer dessutom att blanda primer och foundation för att applicera dessa två produkter i ett steg.  

Välj primer utefter hudtyp 

Att välja rätt primer efter din hudtyp är väsentligt för att uppnå ett gott resultat. Du behöver dock vara medveten om att du kan komma att behöva olika primers beroende på årstid om du har en hudtyp som skiftar mellan exempelvis fet, till en mer torr hy under vinterhalvåret.  

För torr hy rekommenderas en primer med mycket fukt för att ditt smink ska hålla hela dagen. Primers med hyaluronsyra vårdar exempelvis din hy innan du applicerar smink. För fet eller kombinerad hy som lätt blir oljig bör du istället söka dig till en mattande primer.  

Det finns även primers på marknaden som gör stora porer mindre synliga, de som gör att din matta hy får ett glow och de primers som neutraliserar rodnader i huden. När du väl har hittat en primer som passar just dig och din hudtyp kan vi garantera att du inte kommer vilja vara utan den!