Håravfall som kvinna – Orsaker till att du tappar hår!

By

Håravfall som kvinna – Att tappa hår kan kännas läskigt och som kvinna är det i många fall lättare att upptäcka problemet vid exempelvis tvätt av hår. Både stress, ärftlighet och vitaminbrist kan vara orsaker till att du börjar tappa hår.  

I denna artikel går vi igenom vad håravfall kan bero på, och självklart också våra bästa tips när det kommer till vad du kan göra själv för att motverka håravfall som kvinna! 

Vad beror håravfall på?  

Det viktiga att komma ihåg är att vi alla tappar hår naturligt, och det går i perioder där vi tappar antingen mer eller mindre. Det är däremot när vi tappar mer hår än det som växer ut som vi börjar märka en skillnad och det är också då vi ibland blir oroliga.  

Några av de anledningar som bidrar till håravfall kan du själv göra någonting åt. Om det däremot finns risk för att det är ärftligt så är det tyvärr bestående, men du kan förhindra och sakta ner processen.  

Vanliga anledningar till håravfall 

Åldrande eller ärftlighet: När vi åldras så kommer färre hårsäckar att förbli aktiva. Färre hårsäckar leder till färre hårstrån som växer ut, och därför blir håret tunnare med åren.

Om du däremot vet med dig att det finns i släkten så kan det vara så att du har ärvt den genen. Du som kvinna tappar ofta hår över hela huvudet och blir mer generellt tunnhårig än män som får en högre panna.  

Vitamin- och mineralbrist eller mediciner: Om du har brist på mineraler och vitaminer så kan ett symtom vara just håravfall. Det kan också vara en bieffekt av någon medicin du tar, om detta kan stämma in på dig så är det bra att kontakta din läkare.  

Stress eller infektion: Om du har en hög stress i din vardag så kan detta bidra till att din kropp går in i ett läge för att kunna hantera stressen och där kan håravfall förekomma. Detsamma gäller om du på senaste tiden haft en kraftig infektion, runt två månader efter kan ditt hår börja falla av snabbt men detta växer normalt tillbaka.  

Vad kan jag själv göra vid håravfall?  

Recept- eller receptfria läkemedel 

För dig som har drabbats av ärftligt håravfall så är det recept- eller receptfria läkemedel som kan komma att behöva tas om du vill sakta ner processen. På apotek så finns det flera olika alternativ, där du kan välja det som du tror passar dig bäst.

Du behöver använda läkemedlet ett par månader innan du ser en märkbar effekt, och om du inte ser en märkbar skillnad så är det bra att gå till en läkare som kan hjälpa dig vidare.  

Kolla upp dina värden 

Vitaminbrist är en anledning som kan bidra till håravfall för dig som kvinna. Detta beror ofta på att du äter en ensidig kost och inte får i dig alla mineraler och vitaminer som behövs, eller om du till exempel har kraftiga blödningar vid menstruation. Främst så är det brist på järn, D12 eller folsyra som kan vara en bidragande faktor.  

Stressa ned 

Vi är fullt medvetna om att detta är lättare sagt än gjort, men om du tror att ditt håravfall beror på stress så är det otroligt viktigt att ta dig tiden att ta det lugnt. En långvarig stress kommer inte bara bidra till håravfall utan kan även leda till sjukdomar och utbrändhet. 

Byt schampo  

Om ditt hår redan har tunnats ut, och du har en yngre ålder utan håravfall i släkten så kan du kika på att byta schampo. Starka kemikalier och parfymer kan rubba din hårväxt utan att du vet om det när du tvättar håret. Det finns flera olika märken som hjälper dig som vill motverka håravfall.