Gör en hälsokontroll 2020 – Allt om digitala hälsokontroller!

By

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Svenskprovtagning.se

Oroar du dig för din hälsa eller önskar du att det var smidigare att ta reda på hur din kropp mår? Tack vare digitala hälsotester är det nu möjligt att snabbt och enkelt kontrollera din hälsa. Detta gör att du kan upptäcka eventuella sjukdomar och andra hälsoproblem i god tid. Här kan du läsa mer om vad en digitala hälsokontroll är för något, hur det går till och fördelarna med dessa.

Vad är ett digitalt hälsotest?

Ett digitalt hälsotest är ett prov som du beställer online via svenskprovtagning.se och som gör att du enkelt kan hålla koll på din hälsa. Tack vare dessa hälsotester kan du kontrollera om du är frisk och om dina värden är normala. Testerna baseras på ett blodprov där dina blodparametrar analyseras och jämförs med ett referensvärde. Olika avvikelser kan vara en indikation på att något kan behöva åtgärdas. Du kan även se om du ligger i riskzonen för några sjukdomar. Det är viktigt att göra hälsokontroller regelbundet eftersom det är bra att upptäcka eventuella hälsoproblem så tidigt som möjligt. Du kan bland annat upptäcka om du är i riskzonen för diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Med andra ord är dessa hälsokontroller viktiga i förebyggande syfte, så att du kan få hjälp att motverka eventuella hälsoproblem. Att gå till vårdcentral eller ett sjukhus är dock tidskrävande och ibland kan det vara svårt att få en tid. Med ett digitalt test kan du genomföra en hälsokontroll när det passar dig.

Hur fungerar det?

Det är mycket smidigt att beställa och genomföra en hälsokontroll via blodprov. I tre steg kan du skräddarsy en digital kontroll som passar dina preferenser.

Steg 1. Beställ ditt prov online

Det första du gör är att beställa ett prov på svenskprovtagning.se. På hemsidan kan du välja mellan flera olika prover. Många väljer att börja med att göra en omfattande hälsokontroll och därefter mer generella hälsokontroller, exempelvis prover som testar din kosts påverkan på dina värden eller organspecifika tester. När du valt vilket prov som passar dig bäst beställer du det snabbt och enkelt med ditt personliga Mobilt BankID eller BankID. I samband med beställningen väljer du även det provtagningställe dit du vill gå för att ta blodprov. Du kan välja mellan fler än 120 ställen och flera av dessa kliniker har drop-in.

Steg 2. Ta blodprov på ditt valda provtagningställe

Därefter går du till ditt valda provtagningsställe för att ta ett blodprov. Blodprovet används för att analysera dina värden. Fördelen med att beställa en hälsokontroll online hos svenskprovtagning är att du vanligtvis får en remiss samma dag om du beställer på en vardag. Det gör att du snabbt kan gå och ta blodprov och du behöver således inte vänta på att få en tid. Remissen är giltig i fem månader vilket gör att du kan gå när det passar dig.

Steg 3. Ta del av dina provsvar online

När dina provsvar är klara får du ett mejl och sms. Därefter loggar du in med Mobilt BankID eller Bank ID i “Min Journal” på datorn eller i mobilen. I din digitala journal hittar du dina provsvar samt en kommentar från en läkare. Det är bara du som har tillgång till din digitala journal. Dina provsvar sparas i din journal och du kan gå tillbaka och ta del av dem även vid ett senare tillfälle.

Välj ett prov som passar dina behov

Hos svenskprovtagning.se kan du välja bland ett stort antal olika prover och således välja det som passar dig bäst. På hemsidan kan du läsa utförligt om de olika testerna. De flesta börjar med en omfattande hälsokontroll som ger djupgående analyser inom många olika områden. Därefter följer de flesta upp med regelbundna tester beroende på vad deras hälsoprofil kräver. Bland annat kan du beställa tester som visar dina vitamin- och mineralnivåer och tester med analyser av specifika organ.

Fördelar med digitala hälsokontroller

Svenskprovtagning.se vision är att bidra till ett friskare Sverige genom förenklade hälsokontroller. På deras digitala plattform kan du enkelt få en en överblick av ditt hälsoläge. Fördelarna med dessa hälsotest är bland annat följande:

  • Det är snabbt, smidigt och enkelt.
  • Ger värdefull information om hur dina värden ser ut.
  • Förebygg ohälsa genom att upptäcka hälsoproblem tidigt. Provtagningen gör det möjligt att identifiera hälsorisker långt innan symptomen blir synliga.
  • Många olika test att välja på vilket gör att du kan skräddarsy din hälsokontroll efter dina behov.
  • Användarvänlig digital plattform där du kan boka test och ta del av dina provresultat.
  • Möjlighet att välja bland 120 provtagningsställen i Sverige.
  • Remiss för provtagning giltig i fem månader.

Vem bör göra en digital hälsokontroll?

Alla som vill få en bättre överblick över sin hälsa bör göra en hälsokontroll online. Den lämpar sig särskilt bra för dig som vill skräddarsy dina test och din provtagning efter ditt schema och dina behov. Det passar dig som vill ha dina provsvar samlade i en digital journal som du kan ta del av i mobilen och datorn. Om du oroar dig för din hälsa eller om du helt enkelt vill få lite bättre kontroll över din egen kropp och hur dina värden ser ut bör du beställa ett test. Genom att testa dig regelbundet minskar du oron för eventuella sjukdomar och hälsobesvär.