Färga fransar och bryn på bästa sätt

By

Du behöver inte gå till en salong för att få dina ögonfransar och ögonbryn färgade. Med enkla medel är det faktiskt inte så svårt att göra detta själv hemma, till en mycket mindre kostnad. Att färga fransar och bryn är uppskattat då man inte behöver lägga lika mycket tid på sminket på morgonen. När dina bryn och fransar har en mer beständig färgning behöver du inte längre använda mascara och ögonbrynspenna till vardags. Dessutom är det extra uppskattat på sommaren då färgningen är vattentålig och det går att bada och sola utan att riskera att ens ögonbryn försvinner eller att man är svart runt ögonen.

Innan du påbörjar färgningen

Det svåraste med att färga fransar och bryn på egen hand är den tidspress som uppstår. Färgen fastnar lätt på huden och man måste vara beredd med rena tops nära till hands så att man snabbt och enkelt kan ta bort överbliven färg som har hamnat utanför. När färgen väl har torkat på huden är den svårt att få bort.

Läs våra tips på produkter du behöver vid färgning av bryn och fransar

Färgen kan man köpa på olika skönhetsbutiker antingen fysiska eller online. Läs recensionerna och ta reda på kvaliteten på färgen som du tänker köpa, så att du inte blir besviken när du har gjort allt jobb. Färgerna finns vanligtvis i flera olika nyanser och där kan det vara bra att tänka på vad man själv har för naturliga färger. Till fransarna brukar man ofta välja någon svart färg, antingen helsvart, brunsvart eller blåsvart. Till brynen väljer många istället att ha en mjukare ton för att inte få ett så hårt utseende, till exempel brun, naturbrun eller karamell. Olika färgmärken har olika benämningar på sina färger.

Till de allra flesta färger följer det med en pensel eller annat tillbehör som du kan använda för att applicera färgen. Denna kan dock vara svår att hantera och det kan vara bra att ha en reservpensel till hands om du står där redo med färgen och inte tycker om den medföljande penseln. Du kan till exempel köpa en billig sminkpensel som vanligtvis används till ögonsugga. Använd inte någon pensel som du är rädd om. Det är också bra att köpa mascaraborste för applicering av färgen på fransarna. Dessa kan man köpa som engångsprodukt eller så kan du också rengöra en borste till en gammal mascara som du har hemma.

Sista förberedelsen som du måste göra är att tvätta rent ansiktet från allt gammal smink och fettavlagringar. Färgen fäster bättre om hårstråna är rena och torra.

Så här färgar du dina fransar och bryn hemma

Nu är det dags att börja färga. Läs noga de instruktioner som medföljer den färg som du har köpt. Samma färg kan användas både till fransar och bryn men de behöver lite olika verkningstider. Brynen är större och har mer hår och behöver därför mer tid för att få färgen att verka. Det kan därför vara smart att börja med brynen för att sedan fortsätta med fransarna.

Olika produkter har också lite olika metoder att använda sig utav då en del har olika tuber som ska användas där en är aktiveringsgel och den andra är själva färgen. Bägge appliceras på samma sätt. De som bara har en tub som innehåller färgen appliceras direkt på. Börja med brynen och applicera färg så att alla hår täcks ordentligt. De måste vara genomblöta för att få ett jämnt och fint resultat.

Ögonfransarna penslar man på med mascaraborsten, precis som man applicerar mascara. Försök komma så nära fransroten som möjligt för bästa resultat. Undvik ögat då det kan svida en hel del även om det är ofarligt. När du har applicerat färg på alla fransar kan du med fördel klumpa ihop fransarna till färre och tjockare fransar under verkningstiden.

När verkningstiden har passerat ska all överflödig färg tvättas bort med hjälp av en bomullspad och ljummet vatten. Kom ihåg – snåla inte med färgen, då är risken att resultatet blir flammigt och ojämnt. Det kan vara klurigt i början men övning ger färdighet!