Nageltrång är en smärtsam åkomma där kanten på nageln skär in i huden och orsakar ett sår. I en del fall kan nageltrång dessutom orsaka nagelbandsinfektion där både svamp och bakterier tränger in i såret. När bör du söka vård och hur kan du behandla nageltrång?
Vad är nageltrång?
Nageltrång är ett sår som skär kanten på din nagel in i huden, vilket resulterar i ett sår. Nageltrång orsakas ofta av felklippta naglar eller för trånga skor där din fot kläms ihop och lämnar ett tryck över nageln in mot huden. När nageltrången bildar ett sår kan både bakterier och svamp växa till, vilket kan leda till svåra infektioner.
Om du endast har lindriga besvär av nageltrång är det ofta möjligt att behandla det på egen hand. Detta kan du exempelvis göra genom att ta ett fotbad för att mjuka upp både hud och naglar för att sedan försiktigt fila kanten av nageln som trycker in i din hud.
Hur vet jag om jag har nageltrång?
Vid både nageltrång och nagelbandsinfektion så blir huden runt om nageln mycket öm, röd och svullen. Sidan av din nagel traumatiserar nämligen intilliggande vävnad genom ett slags tryck, vilket leder till obehag och smärta. Du kan bland annat känna en pulserande känsla och i en del fall kan det även komma ut både vätska och var från såret. Andra symptom på nageltrång är infektion, granulationsvävnad och svullnad lateralt och medialt kring nagelns sidogränser.
De mesta nageltrång sker på stortån och kan i de flesta fall behandlas lokalt, men om infektionen går obehandlad kan du behöva opereras.
När blir nageltrång farligt?
Om du provat med att behandla din nageltrång själv och inte ser någon förbättring kan det vara en god idé att kontakta närmaste vårdcentral för ytterligare behandling. Om du får en mycket smärtsam känsla runt nageln med både varbildning och vätska bör du kontakta vården.
Om du dessutom har en nedsatt blodcirkulation, nedsatt immunförsvar eller diabetes bör du kontakta vården direkt då en obehandlag nageltrång i värsta fall kan leda till blodförgiftning.
Vad finns det för nageltrångbehandling?
Det finns både behandlingar av nageltrång som du kan göra på egen hand och genom sjukvården. Vilken nageltrång behandling som du kommer behöva beror på hur infekterat såret är och om du har varbildning eller inte.
För att slippa smärtan vid nagelkanten kan du peta in en fuktad kompress och badda med vatten ett flertal gånger under dagen. Du kan även tvätta såret med tvål och vatten för att sedan applicera asolsprit över såret för att få bort bakterier.
I en del svårare fall där egen behandling inte gett resultat kan en nageltrångsinfektion behöva behandlas av en läkare. De kan hjälpa till att tömma ut varet för att lätta på trycket vid ditt sår eller skiva ut antibiotika.
För återkommande nageltrång opereras ofta en del av nageln bort för att minska risken för att infektionen kommer tillbaka.
Förebygg nageltrång
Det finns en hel del saker du kan göra själv för att minska risken för både nageltrång och infektioner. Det första knepet är att klippa naglarna rätt. Detta innebär att du klipper din nagel rakt och inte för kort så att din nagels hörn hamnar utanför nagelbädden. Om du ofta drabbas av nageltrång kan du pressa in en bit bomull under den nagelkant där du ofta får besvär för att få nageln att växa rakt. Du bör även välja rymliga skor som gör att dina fötter får tillräckligt med plats att röra på tårna.
Innehållsförteckning