Bästa smink för sommaren! 

By

Bästa smink för sommaren – Sommar innebär ofta den efterlängtade semestern och lusten att göra sig lite extra fin. Men det innebär även att vi behöver anpassa vårt smink efter väder. Med varma temperaturer är det vanligt att tyngre foundations smälter bort, samtidigt som huden lättare drabbas av orenheter och tilltäppta porer. Vad för produkter bör du satsa på under sommarmånaderna och vad bör du undvika? Vi listar bästa smink för sommaren! 

Byt till en lättare bas  

Under vinterhalvåret använder vi ofta tjockare och mer täckande foundations på vår hud för att bland annat täcka ojämnheter och rodnander, men under varma dagar bör du undvika vinterfoundations då bakterier lättare gror i värme, vilket leder till mer tilltäppta porer och akne.  
 
Satsa istället på en lättare och tunnare bas, med foundations som både är oljefria och återfuktande med spf. Även BB och CC-krämer är en perfekt sommarbas då de är lätt färgade dagcremer som låter huden andas i värmen. Vill du ändå ha någon sorts foundationliknande kräm bör du välja CC-kräm, då de är med täckande än en BB-kräm. 

Om du vill gå näst intill sminkfri, så välj gärna en solkräm med hög spf faktor samt ett lätt mineralpuder över för en naturlig look. Har du svårt att få färg i ansiktet utan att bränna dig kan istället en brun-utan-sol produkt vara ett fantastiskt alternativ. Då har du även en solkysst look under soliga dagar på stranden samtidigt som ditt kvällssmink blir lättare att applicera med betydligt mindre produkter.  

Matcha din foundation med din solbränna 

En annan anledning till att byta ut din vinterfoundation är att du med största sannolikhet kommer få någon slags bränna under sommaren och bör matcha din ansiktsfärg med den solbrända färg du får på kroppen. Tänk alltid på helheten när du väljer färg på din sommarbas.  

Din foundation bör endast jämna ut din hudton och inte göra att du blir brunare om du inte redan är brun. För att sedan bygga på den solbrända looken kan du bygga på med bronzer och rouge för att framhäva din solkyssta look. För den som är rädd för att sminket ska rinna av under dagen finns det även vattenfasta foundations som sitter hela dagen utan att kladda av sig. 

 Satsa på naturliga toner 

För en lätt solkysst look bör du satsa på naturliga toner både till ögon och mun för att se sommarfräsch ut och som att du precis kommit tillbaka från stranden. För en komplett ögonlook kan du blanda och kombinera jordtoner som brunt, beige och skimrande skuggor tillsammans med en lätt eyeliner och två lager mascara.

Om du är ute efter en mer intensiv ögonlook kan du med fördel även applicera en skimrande krämskugga längs med fransraden eller ögonvrån.  

För läppar kan du antingen hålla det naturligt och applicera en läppenna över hela läpparna och sedan avsluta med ett lipgloss eller välja ett ljust läppstift med en krämig konsistens som gärna är vattenfast. 

Krämrouge och highlighter  

För dina kinder bör du satsa på en rosig rosa eller aprikos krämrouge som lättare smälter in i huden än ett puderrouge. Här kan du dessutom välja en rouge med highlighter eller skimmer i för en mer skimrande effekt.

Applicera sedan highlighter på de högsta partierna i ditt ansikte som kindben, tinningar och nästipp för ett sommarglow. Här kan du med fördel både välja puder highlighter och kräm highlighter tillsammans om du är ute efter en härligt sommarfräsch sminkning som ska hålla hela kvällen.