Använd serum – För en förbättrad hudhälsa! 

By

Serum är en ansiktsprodukt som det finns många frågetecken kring. Många vet att det ska vara bra att använda ett serum i sin hudvårdsrutin, men när bör du använda det i din rutin och kan det ersätta din ansiktskräm? Vi benar ut alla frågetecken kring serum! 

Vad är serum? 

Ett serum eller elixir, booster och aromessence som det även kallas har som syfte att intensifiera din hudvård och tränga djupare in i huden än andra produkter.

Ett serum består av små molekyler med en hög koncentration av aktiva ingredienser som stärker och vårdar huden. Då serumet har förmågan att tränga djupt in i huden kan du genom att använda ett se goda resultat. 

Serumet är därför en av de viktigaste delarna av din hudvårdsrutin för att upprätthålla en god hudhälsa. Medan din ansiktskräms uppgift är att vårda och skydda din huds yttre hudlager så stärker serumet och återfuktar lagren under.

Det är dock viktigt att du väljer ett serum som passar din hudtyp och det resultat du vill uppnå. Det finns serum som fokuserar på allt ifrån anti-age till serum med fukt och fördelen med ett serum är att det förbättrar din hud med tiden och förstärker de efterkommande produkterna. 

Vad gör ett serum? 

Ett serum ser till att du bibehåller en god hudhälsa och beroende på vad för serum du föredrar, kan du åtgärda en hel del problem i din hy. Den första frågan du bör ställa dig själv är vad du vill få för resultat.  

Ett serum kan exempelvis återfukta en väldigt torr hud eller hjälpa till att minska pigmenteringar från bland annat solande eller hormonförändringar.  

Fuktserum kallas de serum som fokuserar på återfuktning och binder fukten i huden som ger till lyster. Dessa brukar i regel innehålla ingredienserna karbamid och hyalusonsyra. Ett C-vitaminsserum stärker kollagen i huden, jämnar ut pigmenteringar och skyddar mot yttre faktorer som kan skada din hud.

Sedan finns det även retinolserum me A-vitamin som aktivt arbetar för att motverka rynkor och för att förminska fina linjer.   

Det finns ingenting som säger att du behöver välja det ena före det andra, många väljer att kombinera fler olika serum för att exempelvis använda ett serum på kvällen och ett annat på morgonen.   

Vad är skillnaden mellan ett serum och olja? 

Den största skillnaden mellan ett serum och en olja är att oljan är mycket tyngre, sjunker in långsamma i huden och går heller inte ned lika djupt i huden som ett serum gör.  

Ett serum är ofta vattenbaserat och lyckas tränga ned i huden ända in till cellnivå. En olja fungerar därför bättre som en skyddsbarriär och bör användas efter ett serum. Då du applicerat serumet innan oljan kommer effekten av oljan bli mycket större.  

När bör du applicera serum? 

Ett serum bör alltid appliceras efter att du rengjort ditt ansikte och din hals, men innan du applicerar din dag-eller nattcreme.

Använder du dig av flera olika serum som ett fuktgivande serum tillsammans med ett C-vitaminbaserat serum bör du alltid applicera ditt vattenbaserade serum först, sedan ditt oljebaserande för att slutligen avsluta med ögonserum för den tunna huden runt dina ögon. 

Varför räcker det inte med ansiktskräm? 

Serumet är som en katalysator för din hud som förstärker alla andra produkter som du applicerar i ditt ansikte. Utan ett serum kommer ingredienserna inte bli lika djupgående och stannar därför på det yttre hudlagret. En ansiktskräm skyddar och vårdar din hud på hudytan, medan serumet ger bäst effekt längre ned på hudens levande celler.