Allt om peptider – peptider för hud och i kosttillskott

By

Peptider blir ett allt vanligare begrepp när det kommer till hudvård och hudvårdsprodukter. Men vad är egentligen peptider och varför används det i hudvård?

Vad är peptider

Kort sagt är peptider egentligen en typ av protein då både protein och peptider är en molekyl bestående av aminosyror som är sammansatta i en kedja. Peptider har en kortare kedja av aminosyror än vad protein har. Mellan 1-50 sammansatta aminosyror kallas för peptider och kedjor som består av 51 eller fler aminosyror räknas till proteiner. På så sätt finns det även flera olika typer av peptider då kedjan kan vara olika lång och därmed ha olika funktioner. Peptider finns naturligt i kroppen, både i cellerna och som hormoner, till exempel oxytocin. Det finns även peptider i nervsystemet.

I och med att peptider finns i olika utformningar och därmed bär olika namn är det inte alltid som man ser just ordet peptid bland ingredienserna på sin hudvårdsprodukt. Ämnet kan även stå som Matrixyl, neuropeptid, hexapeptid eller tripeptide för att nämna några varianter som kan förekomma.

Så fungerar peptider

I hudvård är peptidernas främsta uppgift att fungera som cellkommunicerande ämne och kan via kommunikation förändra en cells uppbyggnad och beteende. Ämnet har särskilt stor påverkan på kollagen och elastin som är proteiner som finns naturligt i vår hud. Produktionen av dessa proteiner försämras i takt med att vi åldras och därmed kan olika åldersrelaterade tecken uppstå i vår hud. Kollagen och elastin ser till att vår hud förnyas, håller sig spänstig och elastisk. På så sätt kan fina linjer och rynkor både reduceras i synlighet och förebyggas.

Peptider kan även stimulera hudens egen förmåga till reparation så att huden kan läka uppkomna skador både lättare och snabbare. Ämnet tillför även fukt vilket är en viktig ingrediens för att få en välmående hud och kan även hjälpa cellerna att lättare binda och behålla den fukt som tillförs. Därtill stärks hudens skyddsbarriär vid tillsättande av peptider vilket gör att huden blir mindre känslig för yttre påfrestningar och föroreningar.

Så används peptider

För bästa effekt bör peptider lämnas kvar på huden så att aminosyrorna har en möjlighet att tränga ned i huden och börja verka på djupet. Därför är det allra vanligast att ämnet återfinns i dagkrämer, nattkrämer eller olika serum som appliceras efter rengöring och ej sköljs av. Formulan bör vara lätt för att göra det ännu enklare för peptiderna att absorberas så att de inte lägger sig som en hinna på hudens yta där de inte gör någon större nytta. Peptider verkar sällan ensam och för att få en ännu bättre effekt kan peptider kombineras med hyaluronsyra, C-vitamin eller antioxidanter som är andra aktiva ingredienser.

I och med att peptider har en utjämnande effekt och reducerar ålderstecken hittar man ofta ämnet i hudvårdsprodukter med anti-age effekt. Dessa produkter rekommenderar att användas från cirka 25-års ålder då hudens förmåga till föryngring kraftigt börjar minska och rynkor och linjer kan börja uppstå. Det finns även peptider med andra effekter så som reparerande, fuktgivande eller skyddande varför man bör leta efter en hudvårdsprodukt som har de egenskaper som man är ute efter för att hitta rätt peptidvariant för sin hudtyp eller hudtillstånd.

Produkter med peptider

Biodroga MD SK Booster Lacto-Peptide Anti-Age Cream

Peptider - Biodroga MD SK Booster Lacto-Peptide Anti-Age Cream

Creme med särkilt utvecklad anti-agevård för känslig hud. En mycket hudvänlig och ändå mycket effektiv hudvård.

Sorry, no prices available at this time.

Elemis Peptide4 Thousand Flower Mask

Peptider - Elemis Peptide4 Thousand Flower Mask

Denna mineralrika mask innehåller ELEMIS ‘Petide4 och Sweet Clover extrakt för att hjälpa till att ge nytt liv till huden.